Германия, Франция и Италия искат да задълбочат сътрудничеството си в сферата на суровините, за да намалят зависимостта си от вноса от Китай, обявиха министрите на икономийата на трите държави - Роберт Хабек, Брюно льо Мер и Адолфо Урсо, снощи в Берлин, предаде ДПА. Основният им аргумент е от сферата на сигурността.

С оглед на продължаващите преговори по темата на ниво ЕС, министрите призоваха за повече сътрудничество при добива, преработката и рециклирането на суровини, които са от ключово значение за модерните технологии.

Във фокуса на срещата на министрите бяха материали като литий, кобалт и силиций, които са от ключово значение за производството на високотехнологични продукти и за зеления преход на ЕС.

"По-добрата диверсификация на доставките на суровини и задълбочаването на сътрудничеството ще гарантират нашата икономически сигурност", заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек.

Според френския му колега Брюно льо Мер съвместните покупки и складиране също трябва да бъдат обект на разговори.

"Италия, Германия и Франция са съществена част от икономиката на ЕС и споделят веригите на доставки в много сфери", допълни италианският министър на икономиката Адолфо Урсо.

Трите страни планират и други подобни срещи - в Рим за дигиталните технологии и в Париж за зелените.