Румънската компания "Трансгаз" ще приключи до края на годината втората фаза на проекта си за свързване на газотранспортните системи "Исакча 1 - Негру вода" с националната си газопреносна мрежа, съобщават медиите в северната ни съседка.

По този начин ще бъде изпълнено задължението пред Европейската комисия "Трансгаз" да предложи в пункта за свързване Negru Vodă 1 възможност за пренос на природен газ до 2.2 млрд. куб. метра годишно. По-важното, обаче, е че този проект ще бъде част от Трансбалканския газопровод, по който до скоро България получаваше природен газ по направлението от Украйна.

След построяването на "Турски поток" тръбите по един от газопроводите по направлението Добруджа останаха празни и всеки може да резервира капацитет за доставки на синьо гориво. Именно чрез тази тръба ще се осъществяват доставките на природен газ от "Трансгаз".

Това ще позволи на Румъния да играе по-значителна роля при производството и доставката на газ за целия регион. От другите две тръби едната ще бъде също свободна за резервиране на капацитет от началото на следващата годината, съгласно европейските правила. Третата тръба ще остане за "Газпром", като единствено руската компания може да доставя природен газ по нея.

Освен за износ по това направление са възможни и реверсивни доставки на природен газ - тоест от България да се доставят количества природен газ за Румъния. Това ще бъде и вторият интерконектор, който ще свързва София и Букурещ. Първият бе завършен през 2016 г. и свърза газовите мрежи между Русе и Гюргево. Там доставките обаче може да се извършват само в посока от България към Румъния.


Още за проекта на румънската компания и ползата от него за България, четете в 3e-news.net >>