Австрийскaта министърка на енергетиката назначи комисия от експерти, за да проучи дали Виена може да разтрогне договора за доставка на газ между О Ем Ви (OMW) и "Газпром", за да намали зависимостта си от Русия, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Леонор Гевеслер от "Зелените" заяви през февруари, че иска да сложи край на договора, който е в сила до 2040 г.

Съпартийците от Австрийската народна партия на канцлера Карл Нехамер, която управлява в коалиция с партия "Зелени-Зелена алтернатива", също изразиха позиция, че Австрия трябва да се раздели с руския газ. Преди парламентарните избори на 29 септември двете партии в коалицията обаче имат все по-големи разногласия.

Гевеслер заяви, че компанията OMV е приела да даде достъп до договора на членовете на комисията, условията по който са конфиденциални.

Комисията, в която участват икономисти и юристи, се ръководи от пенсионирания съдия и бивш депутат Ирмгард Грис и професора по право Андреас Клетечка.

Първоначалните разкрития на комисията ще бъдат представени "до есента" преди публикуването на окончателния доклад в края на годината, се посочва в комюнике на енергийното министерство, без да се уточнява дали това ще стане преди изборите през есента.

Крайнодясната Австрийска партия на свободата, която е обвинявана от политическите си опоненти, че е с опасно проруска позиция, води в социологическите проучвания. Тя обаче твърди, че просто защитава неутралитета на Австрия.

През 2018 г. договорът за доставки на газ между Виена и Москва (OMV и "Газпром") беше удължен до 2040 г. в присъствието на тогавашния канцлер Себастиан Курц и руския президент Владимир Путин. Споразумението включва фиксирано задължение за закупуване на големи количества природен газ и предвижда плащане, дори ако газът не бъде доставен.

Точното съдържание на договора е известно само на OMV, но не и на правителството и регулаторния орган, тъй като през ноември миналата година главният изпълнителен директор на австрийския енергиен регулатор E-Контрол Волфганг Урбанчич отбеляза: "OMV не говори за този договор".

От януари до май 2024 г. повече от 90 на сто от вноса на газ в Австрия е с произход Русия. Въпреки че руският внос намалява по обем, което се дължи на по-ниското потребление на газ, което по официални оценки е намаляло с една четвърт - от 100,3 тераватчаса през 2021 г. до 75,6 тераватчаса през 2023 г.

В свое съобщение през февруари OMV заяви, че "руският природен газ в Европа не е обект на санкции", няколко държави го внасят и е необходима правна основа за постепенен отказ. OMV винаги спазва санкциите и закона и вече последователно диверсифицира източниците си на доставка на природен газ за всички свои договорни клиенти. Ако е необходимо, OMV може да снабдява клиентите си в Австрия със 100 процента неруски газ", декларира изявлението, което австрийската агенция ОРФ и БТА цитират на 13 февруари.

През февруари Франц Ангерер, изпълнителен директор на Австрийската енергийна агенция, заяви, че диверсификацията на доставките на газ, предложена от министър Гевеслер, и намаляването на зависимостта от Русия са "абсолютно необходими". Въпреки това оттеглянето на OMV от договорите с Русия със сигурност ще струва пари и отново ще оскъпи газа.