Европейският автомобилен пазар отбелязва по-бавен старт на годината през януари, като на годишна база понижението е от 4,6% - е притеснителен знак за икономиките на континента, който е изправен пред опасения за скорошна рецесия в Италия, предсрочни избори в Испания и нарастваща вероятност за раздяла между Великобритания и Европейски съюз (ЕС) без споразумение, съобщава Bloomberg.

Търсенето на нови автомобили намалява почти в целия блок, включително в петте най-големи пазара на континента. Най-голямо е понижението в Италия и Испания (съответно 8% и 7,5%), като по-умерено то е в страни като Великобритания (1,6%), Германия (1,4%) и Франция(1,1%).

"Европейският цикъл на търсене на автомобили достигна своя връх", заяви анализаторът на Bloomberg Intelligence Майкъл Дийн. 

Регистрациите на нови автомобили в България са отбелязали спад от 4,9% на годишна основа през януари, показват данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили.

Според данните през първия месец от годината са регистрирани общо 2344 нови автомобила, като през същия период на миналата година техният брой е бил 2465.