Естествено, че има риск за газовите доставки от Русия и ние не можем да си заравяме главата в пясъка, но какво ще се случи не е под наш контрол. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов по БНТ в рамките на предаването "Говори сега" .

"Какво ще се случи не в наш контрол, но ресурсите, с които разполагаме, съответно и начина на управление на резервите в Чирен трябва да бъде много внимателно", каза Николов. Той допълни, че "за радост дори при по-негативни ситуации и специално сектора на отоплението в зимните може до някаква степен да бъде компенсирано с електроенергия. Надявам се да не се стига дотам", каза министърът. По думите му "системата разполага с ресурса да издържи". "За радост пиковите седмици и месеци на електроенергия могат да бъдат покрити от текущите мощностите в системата". Той изрази надежда "да не се стига до такъв сценарий".

По отношение на високата цена на газа - 6 пъти над тази от миналата година, енергийният министър заяви, че подобно положение не е устойчиво и посочи за пример януари, когато цените се понижиха от постигнатия максимум през декември от 180 на 75 евро за МВтч месец по-късно. "Тоест, вижда се, че пазарът става прекалено волативен, цените се променят прекалено бързо. Това е базисен ресурс, който е свързан с осветление, отопление и общо взето е кръвоносната система на всяка една икономика и подобни неща са недопустими, особено от гледна точка на конкурентоспособността на икономиката на Европа, включително и българската".

Министърът каза ясно, че България няма проблем с доставките на природен газ, но това не значи, че не трябва да се спре да се работи за диверсификация на доставчиците и трасетата.

По отношение на LNG доставките той уточни, че тенденцията ще се запази до момента, в който цената на директна доставка от "Газпром" не е по-ниска.

Александър Николов отрече да има информация, че "Газпром" не желае да работи с "Булгаргаз".

"Няма подобно нещо", категоричен бе министърът. "Естествено, че предстои предоговаряне на условията по договора (с "Газпром"), но в момента не виждам индикации в подобна посока", каза той.

В коментар за газовите доставки от Азербайджан, посещението и проведените срещи с представители на компанията доставчик, министърът каза, че се изпълняват ангажиментите по поетите от азерската страна ангажименти, предвид промените по договора.

"Установили сме това, за което бяхме. Нямаше представител на "Булгаргаз" с нас на срещата", каза Николов и потвърди "По-малко количества взема ("Булгаргаз"), отколкото може да получава", каза той. В отговор на въпрос "Защо не се взема максимума ?" министърът отказа да коментира, включително и изявленията на "Булгаргаз", тъй като "се вадят от контекста и се интерпретират по удобен начин, което е меко казано странно".

"Да, направили сме съответните проверки и сме установили какви са причините и защо, оттам нататък "Булгаргаз" има принципал, знаете, че текат проверки и при тях, така че те ще установят това, което се е случило назад във времето, предполагам".

3e-news.net