Акциите на още 100 топ световни компании се търгуват от днес на пазар BSE International на Българска фондова борса (БФБ). "Интересът към търговията на международни компании-сини чипове до момента е причината да увеличим предлагането на този тип инструменти на БФБ", каза преди старта на търговията в четвъртък доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ. Той каза още, че акциите листнати на BSE International са постоянно котирани от маркет-мейкър, което ги прави лесно достъпна и ликвидна инвестиционна възможност за пазарните участници.

Пазарът BSE Internatioanl стартира преди пет месеца, на 7 юли, когато бяха изтъргувани 156 лота за 7550 лева. Първи сделки на родния пазар бяха осъществени с акции на британската Vodafone Group Public Limited Co. (VODI), германските SAP CE (SAP) и Deutsche Boerse Commodities GmbH (4GLD) , френската TotalEnergies SE (TOTB), американската CocaCola (CCC3) и още 3 компании. Най-много акции бяха продадени на Deutsche Boerse Commodities GmbH (92 броя), сочат данните за търговията за деня на БФБ.

Инвеститорите вече могат да избират измежду финансови инструменти от 19 страни сред тях на биотехнологичните компании като BioNTech SE, Moderna Inc, Novavax Inc. и CureVac N.V, които произвеждат ваксини срещу COVID-19, гиганти в телекомуникациите и електрониката като Xiaomi Corp., Verizon Communications Inc, Samsung Electronics Co. Ltd., автомобилния концерн Porsche Automobil Holding SE и летищния оператор Fraport AG. Достъпни за търговия са и акциите на мултинационални енергийни компании като RWE AG и BP PLC, компании от сектора на фармацевтиката и медицинските технологии като Merck & Co. Inc, Carl Zeiss Meditec AG, Eckert & Ziegler Str.-u.Med.AG и технологични компании като Palantir Technologies Inc, Tencent Holdings Ltd, Snap Inc, TeamViewer AG, както и много други.

Така общият броя на чуждите компании, акциите на които се търгуват на БФБ, вече са близо 200.

Това стана възможно благодарение на модерната технология за търговия на Deutsche Borse и нейната международна клиентска мрежа. Като глобален доставчик на пазарна инфраструктура, Deutsche Borse е едновременно технологичен партньор за други борси, а също така предлага на клиентите си като БФБ широка мрежа, която да ги подкрепя в техните проекти за развитие, обясниха от борсата.

Всички нови инструменти на BSE International са водещи в своя сектор, с международно представени структури, компании, които определят тенденциите в различни сектори на глобалната икономика.

По време на днешната търговия на BSE International бяха реализирани сделки с 617 акции на 11 компании, като най-много бяха продадените книжа на германския концерн Volkswagen AG (294 броя), следван от британско-нидерландската Royal Dutch Shell Plc и германската Deutsche Post AG (и двете с по 100 броя).

Страна по сделките на BSE International е TradeGate, която е маркет-мейкър по всички регистрирани на пазар BSE International емисии и ще осигурява ликвидност. Същинското прехвърляне на инструментите става в Clearstream Banking S.A., Люксембург между Централен депозитар и TradeGate. Централен депозитар води регистрите на притежателите на финансови инструменти при сделки, сключени на БФБ.