И малките централи с мощност от 1 и над 1 мегават ще продават тока си на борсата. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, внесени от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Валентин Николов. В момента на свободния пазар се търгува електроенергията на всички производители с мощност над 4 мегавата.

С предложените промени на борсата излизат и малките ВЕИ централи, чийто ток сега задължително се изкупува от НЕК на преференциални цени. След промените разликата от пазарната цена и преференциалната ще им се плаща като премии.

Мотивът за промените е, че ще се увеличи ликвидността на енергийната борса, като там ще има ток от още 12 когенерации с обща мощност 27,6 мегавата и на 360 ВЕИ централи с мощност 723 мегавата. Това ще осигури допълнителни 1,5 млн. мегаватчаса, което е към 5% от произведената електроенергия на годишна база, заяви Делян Добрев. На преференциални цени остават само най-малките централи, които са около 10% от инсталираните мощности в държавата.

Другата промяна дава право на КЕВР да променя тарифи във всеки момент, в който се променят котировките на някой от ценообразуващите елементи. Например промяна при газа дава отражение на цената на парното, на тока от когенерации и на таксата "задължения към обществото". В момента законът позволява цени да се сменят на три месеца.

Новите текстове предвиждат още изграждане или модернизиране на централа за комбинирано производство на тои топлинна енергия, чието производство се изкупува по преференциални цени, да става след конкурс. Това ще става, ако преференциалната цени не надвишава одобрения от ЕК бюджет за подпомагане на когенерациите.

Добрев пояснява, че в момента се чака нотификация от ЕК за държавната помощ за тока на тецовете, които произвеждат топлинна енергия по високоефективен способ. Брюксел казва, че ще одобри около 300 млн. лв. добавки, но при условие, че не се прибавят нови мощности. Затова се въвежда и условието нова ТЕЦ да се прави само ако е изведена от експлоатация стара.

Въвежда се правото на клиент с мощност 10 и над 10 киловата да поиска да му монтират умен електромер, който да показва данни в реално време. Това е за сметка на клиента, за да не се натоварват ерепетата с разходи, които ще бъдат калкулирани в цената на тока за бита.

В момента търговците продават ток, но разбират какво са продали 8 дни след доставката дори ерепетата имат право на корекция до 30 дни. "Когато търговците продават, не знаят дали предприятието работи. Това вкарва клиентите в дисбаланс - при излишък да продават по 1 лев на мегаватчас, а при недостиг да броят и до 1000 лв., казва Добрев. Според него, когато има данни в реално време от електромера, всеки може да планира консумацията.

Друга промяна е, че КЕВР трябва да определя квота на тока за регулирания пазар не годишно, а месечно. Това щяло да доведе до по-голяма прогнозируемост на пазара.