За последната календарна година само по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са подкрепени инвестиции в заводи, свързани с автомобилостроенето, за 170 млн. лв., които ще разкрият нови над 3000 работни места в страната. Това е заявил зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на церемонията по откриването на "Международен автомобилен салон - София, 2019 г.", съобщиха от министерството.

Зам.-министър Борисов е посочил, че автомобилната индустрия е един от браншовете, който постига целите на устойчивото развитие, а страната ни е достоен партньор и лидер в региона по финансова стабилност, макроикономическо развитие и състояние на кредитния рейтинг.

По думите му България може да бъде силен инвестиционен партньор на всички автомобилни производители, а в последните години развитието на аутомотив сектора в страната е изключително положително и все по-динамично.

На събитието са присъствали още министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, депутати, представители на работодателските организации, се казва в съобщението.

24-то издание на Международния автомобилен салон в София е едно от най-престижните изложения в региона и едно от 12-те изложения в света, включени в официалния календар на Международната организация на автомобилните производители (OICA).