Перспективата на кредитния рейтинг на България се променя от отрицателна на стабилна. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов като цитира данни от преди около половин час на японска кредитна рейтингова агенция JCR.
Борисов поздрави с тази новина опозицията, защото според Борисов, рейтингът е бил отрицателен по време на тяхното управление, докато сега, при управлението на ГЕРБ, той е станал стабилен.
"Живеем в стабилна държава, в която най-големите фирми идват вече да работят, да инвестират и да създават работни места", подчерта Борисов, след като бе подписан меморандум за разбирателство между българското правителство и Hewlett-Packard (HP). Документът определя възможностите за разширяване на дейността на HP и инвестициите на компанията в България.
Финансовият министър Симеон Дянков каза, че една от причините, поради която HP е решила да инвестира в България, е "стабилната данъчна и фискална политика". Премиерът Бойко Борисов обясни, че HP е избрала България сред 30 други страни.
По-късно от пресцентъра на Министерски съвет уточниха, че по оценката на JCR перспективата за кредитния рейтинг на България за дългосрочен дълг в чужда валута BBB и BBB+ за дългосрочен дълг в местна валута се променя от отрицателна на стабилна.
Рейтингът се основава преди всичко на разумната фискална политика на кабинета, довела до значително намаляване на държавния дълг и натрупване на голям фискален резерв, на поддържането на стабилен валутен борд чрез сътрудничество между правителството и Българската народна банка, както и на разширения производствен капацитет в резултат на солидния приток на субсидии от ЕС и преки чуждестранни инвестиции, се посочва в съобщението на Министерски съвет.
От друга страна, рейтингът остава ограничен от значителния външен дълг на частния сектор в страната и факта, че неговата индустриална трансформация е все още на начален етап, смятат експертите на агенцията.
Правителството на малцинството, със съдействието на десните опозиционни партии, запази режима на валутен борд и насърчава фискалната консолидация, съдебните реформи и борбата с корупцията, се посочва в оценката на JCR. Предвид силния растеж на износа е много вероятно икономиката да продължи да се възстановява и да отбележи ръст от над 2 процента през 2011 г. при подем на вътрешното търсене, оценяват от кредитната агенция.
Това благоприятно икономическо развитие може да помогне на правителството да намали фискалния дефицит до под 3 процента от БВП през 2011 година, се посочва още в съобщението.