Да си роден в "правилното семейство" не е автоматичен билет към успеха. Това научава младият Александър, когато наследява престола едва на 20 години (доста преди да стане велик). Александър се изправя пред предизвикателството да продължи делата на баща си и започва серия от завоевания, които завинаги записват името му в историята. Много от постиженията му се дължат на години подготовка за царуване, но на кого се дължи тази подготовка?

Менторът

Докато делата му говорят сами за себе си, голяма част от успехите му се дължат на хората зад кулисите. Александър е подготвян за живота на цар завоевател от баща му през цялото му детство. От 13-годишен нататък, негов учител и ментор е Аристотел, който го обучава в редица дисциплини, традиционни за древногръцката школа.

Вдъхновението

Казват, че Аристотел подарил на Александър своето копие на Илиадата на Омир. Александър, учен от малък, че в него тече кръвта на Ахил, подражавал на тесалийския герой, и винаги спал с книгата под възглавницата си.

Визията

Историята показва, че с добър план и вдъхновяваща визия, човек може (съвсем буквално) да покори света. Идеалната визия е неизменна част от успеха. Тя е това, към което се стремиш, причината да правиш това, което правиш. Тя е силата, която те дърпа към целта ти. А ако си лидер, визията е това, което обединява екипът ти и им напомня за общата цел. Ти имаш ли визия, с която да покориш света?

Едно от нещата, на които ни учи тази история, макар и само обрисувана тук, е че нашата кариера, или жизнен път, е въпрос на усилие. Въпрос на дълъг път и учене.

Тъкмо за това сме подготвили за теб серия от материали, които да бъдат твой ментор в кариерното развитие и които можеш да откриеш ТУК