Комуникационната агенция McCann Sofia и Mastercard Bulgaria спечелиха бронзово "Лъв" на най-престижния фестивал за реклама в света Cannes Lions с кампанията "Fly with a Book" ("Лети с книга") за платформата Booktrips.bg.

Това е и първият спечелен от български екипи "лъв" на най-големия и значим рекламен фестивал в света. Наградата се присъжда в категорията Brand Experience & Activation с подкатегория "Използване на уебсайт/микросайт".

Проектът "Лети с книга" (Fly with a book) е създаден за електронната книжарница Booklover с подкрепата и участието на Mastercard. Кампанията и платформата Booktrips.bg привличат интереса и подпомагат продажбата на книги в труден момент за издателите в България - пандемичната изолация. Книгоиздаването е силно засегнато от Covid кризата, въпреки, че книгите могат да бъдат добър помощник и средство за преодоляване на психологическите и емоционални последици от изолацията. Така се ражда платформата Booktrips, онлайн книжарница за книги на почти всички издателства в страната, "маскирана" като туристически сайт.

"Тази кампания ни помогна да минем по-безболезнено през пандемията. Във време, в което цели проекти се разпадаха пред очите ни, защото новата реалност не успяваше да ги побере в себе си, работата по тази идея ни съхрани като творчески екип. Енергията, която ни даваше беше безценна, не само защото идеята обединява две неща, които обичаме - пътуванията и книгите, но и защото бързо печелеше симпатиите на нови партньори и увличаше все повече хора след себе си", разказва Цанка Крушева, Творчески Лидер на агенция McCann Sofia и част от екипа на проекта.

За още по-пълноценно преживяване в пътуването в света на книгите, кампанията добавя и специална услуга в сайта, базирана на Frequent Flyer клубовете в авиолиниите. Вместо мили, "пътуващият" събира страници, за да отключи различни привилегии при следващи покупки. Рубриката е вдъхновена от Mastercard, които по подобие на туристическите пътувания, улесняват и награждават с лоялна програма най-честите "пътешественици" в света на книгите.

"Mastercard от десетилетия улеснява пътешествията на милиони приключенци по света, като дава възможност да пътуваме без да носим пари в брой. 2020 година ни изправи пред предизвикателството да намалим движението си в пространството, но намерихме начин как да оставим въображението все така свободно и без ограничение. Платформата BookTrips едновременно съчетава няколко важни приоритетa на нашата компания: навременна подкрепа на малките локални бизнеси по време на криза, тяхната дигитализация в онлайн продажбите и страстта към пътешествията, откривателството и разширяването на хоризонта ", казва Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.

Българският "Лъв" от Кан идва в една от най-силните години на фестивала, когато конкуренцията между агенции от цял свят е особено голяма, тъй като регламентът на Cannes Lions тази година събира рекламни проекти от 2 години назад.

"Престижната награда за нашия проект идва в момент, когато всички търсим нов смисъл и цел - в бизнеса, в технологиите, в маркетинга и в личните си житейски цели. В Mastercard вярваме, че иновациите и бизнеса са безсмислени, ако те не подобряват живота на хората и планетата и се стремим това да присъства във всичко, което правим всеки ден. Така се случи и с този проект - Mastercard даде достъп до целия свят дори от канапето - през литературата и в подкрепа на малкия бизнес на книгоиздателите в България. Вярвам, че идеята беше отличена, поради гениалната си простота и че в скоро време всички рекламни фестивали ще се превърнат във фестивали на смислените идеи, които започват нещо безценно." Полина Видас, Marketing мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.

Кампанията е дело на творчески екип от 6 души на агенция McCann Sofia. Лидери на проекта са Цанка Крушева и Иван Киров, които работят в екип с Иван Ланджев, Тодор Бодуров, Борис Братков и Юлия Колева. Кампанията се случва с подкрепата и участието на издателя на "Жанет 45" Манол Пейков и е подкрепена от писателя Георги Господинов, Георги Тошев, Мария Касимова и др.

Цанка Крушева, Творчески Лидер на агенция McCann Sofia

"Днес е чудесен ден за влизане в историята!", коментира Иван Ланджев, поет и творчески директор в McCann Sofia "Няма нищо по-хубаво от хубавите прецеденти. И ми е много приятно, че този първи път в българската рекламна индустрия е свързан точно с книги."

Кратко филмче на представянето на Cannes Lions може да бъде видяно тук: https://bit.ly/3zZrwEb