В своето интервю за милениълите Саймън Синек споделя 4 много притеснителни тенденции.

 Може би за пръв път има поколение, което няма да изпита истинско удовлетворение от работата си.

            1. Нивото на самоубийства сред младежите се повишава.

            2. Това поколение няма смислени и дълбоки взаимоотношения.

            3. Милениълите искат всичко сега и не полагат усилия, което ги обрича на разочарование.

Според Синек проблемът е в начина, по който младежите са възпитани, средата, в която са израснали, и пристрастяването им към дигиталния живот.

Проблемът обаче става по-сериозен. Тези тенденции могат да доведат до край на много неща и до непознати за нас последствия. Ето няколко примера:

  • Край на приятелствата - заменят се с повърхностни и посредствени отношения предимно в социалните медии.
  • Край на аналитичното и критично мислене - явлението "купуване" на глас, гласуване за популистки, плитки и вредни идеи, лишени от изследване и стратегия.
  • Край на приноса - всеки милениъл твърди, че иска да даде своя принос, но повечето младежи са излишно емоционални, манипулативни и приносът им така и не се осъществява, някак остава само на думи.

Това не е преувеличение. Ако принадлежите към това поколение и вече ви се иска да спрете да четете, тук е тестът за вас. Дали милениълите са готови да се изправят лице в лице с истината (макар и преувеличена за целите на тази статия)? Дали са готови да поемат радикална отговорност? Дали са готови... да станат герои, каквито могат да бъдат въпреки тези тенденции?

 

Новите поколения обаче не попадат само в негативната статистика, защото:

  • За разлика от предишните поколения, те са много по-готови да отстояват позицията и ценностите си, да се борят за правата на човека и опазването на природата.
  • Те държат на искреността повече от всяко поколение до сега.
  • Те са будни - все повече от тях откриват, че светът не е само механика; интересуват се от източни философии и духовни техники, които им помагат да овладеят съзнанието си.
  • Тях ги е грижа за тази планета, наистина.

Дали миленълите са родени такива? И да, и не. Те са израснали в апогея на либералното възпитание, според което е добре децата да имат свобода и да бъдат насърчавани и хвалени - често без особени заслуги. Те са плод и на най-голямото му извращение - липсата на дисциплина и тотална лична безотговорност в непрекъснато опрощаване на грешки, които не са нищо друго освен прищявка.

Милениълите са рожба и на дигиталния свят, който наред с много безценни възможности, се оказва добра почва за отглеждане на лицемерие и плитки отношения. Те са израснали с новини за тероризъм и природни бедствия, което ги прави от една страна безразлични към случващото се, а от друга - изключително притеснени и тревожни за съдбата на човечеството.

Въпреки всичко това обаче, те са поколението, което е надежда за началото на нов свят - образно казано. Именно те - Милениълите, са тези, които имат силата и намерението да поставят човека с неговата страст и удовлетворение в центъра на организацията - вместо целите, на костюмираните хора от високите етажи. Те са тези, които ще върнат човечеството към по-дълбоко разбиране за това кои сме и как изтъкаваме ежедневните си преживявания чрез медитация и изследване на съзнанието. Те са тези, които иновират и търсят решения. Те са тези, които дават нова дълбочина на нещата - мислят цялостно и правят неочаквани връзки.

Те обаче живеят на ръба - между "тъмната си страна", която е породена от културата, в която живеем, и "светлата си страна", която носи толкова надежда на всички ни.

Вие, мили младежи, сте тези бъдещи лидери, които ще са предприемачески настроени и ще създават реалността, в която живеят, а няма да бъдат подчинени на вече създадената реалност. Вие ще бъдете писателите на съвременната човешка история.

А ние от Career rEvolution дълбоко вярваме във вашия потенциал, във вашата способност да управлявате събитията и своите реалности.

Знаем обаче и че имате нужда от подкрепа и от система, за да развиете героя в себе си, а не да се поддавате на "сянката" си. Затова създадохме курса Career rEvolution - за да ви дадем инструменти и подкрепа да създадете кариера, в която преживявате удовлетворение, радост и вдъхновение. За да оставите истински отпечатък в света. За да се научите да бъдете супер герои по ваш, уникален начин. За да развиете умения, необходими за успех.

И тук искаме да отправим едно предизвикателство към вас. Най-голямото. Изберете една своя цел, която ще реализирате през 2019 година. Пишете ни за нея на careerrevolutionbg@gamil.com. Ние ще ви подкрепим с инструменти и с частична стипендия за курса Career rEvolution.