Жертви на комунизма в Източна Германия разкритикуваха днес решението субсидия от 8,1 милиона евро да бъде отпусната на американския производител на електромобили "Тесла" (Tesla) от тръстов фонд, управляващ останалото богатство на режима, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Германски медии съобщиха, че провинция Бранденбург ще разпредели средствата за инфраструктурни разходи, свързани със строителството на гигафабриката на Тесла в покрайнините на Берлин. Основателят на "Тесла" Илон Мъск се срещна тази седмица на обекта с представители на местните власи. Той подчерта колко е важно производството на новия германски завод на "Тесла" да започне тази година.

Шефът на американската компания е дал ясно да се разбере, че иска да се спазва строг график за отварянето на фабриката в Бранденбург, каза пред ДПА министърът на икономиката на източногерманската провинция Йорг Щайнбах.

Първоначално производството в гигфабриката на "Тесла" трябваше да започне през юли, но сега целта е това да стане към края на годината.