Близо 22 милиона лева ще бъдат вложени в изграждането и оборудването на нов завод за проводници и електронни компоненти за пренос на данни за автомобили, който започва да се изгражда от днес край Враца.

Символичната "първа копка" на инвестиционния проект на немската компания "МД Електроник" (MD ELEKTRONIK) бе направена днес на терен между ж.к. "Сениче" и квартал Кулата от вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова, кметът на Враца Калин Каменов, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев и главните изпълнителни директори на "МД Електроник" Роберт Хофман и Ото Жижка.

Преди това Калин Каменов връчи разрешителното за строеж на завода на Роберт Хофман, който е и председател на управителния съвет на немската компания. Партньор в изграждането на завода от българска страна е строително-инвестиционната компания "Хоризонт-Иванов".

Кметът Калин Каменов (вдясно) връчи разрешителното за строеж на завода на изпълнителния директор Роберт Хофман

Снимка: Cehub

Врачанският митрополит Григорий отслужи водосвет и благослови начинанието.

Бъдещият завод на "МД Електроник" край Враца ще произвежда проводници, електронни компоненти и оборудване за пренос на данни и системи за информационно развлечение и за сигурност на автомобили. Немската компания е специализирана в разработването и производството на такова оборудване за над 200 модела автомобили в световен мащаб.

Производствената сграда и съпътстващата я инфраструктура ще бъдат изградени върху общински терен, закупен от инвеститора за над 1,1 милиона лева.

Производството се предвижда да започне през 2020 година. Първоначално в него ще бъдат заети 300 служители и работници, като инвестиционните намерения на немската компания да развива проекта и да бъдат достигнат 1000 работни места.

"Нашата инвестиция в България е дългосрочна, защото ние не сме краткосрочен инвеститор. Ние избрахме България като локация за бъдещето ни развитие заради високото ниво на образование, централното местоположение на страната, добрата инфраструктура и логистични условия", каза Ото Жижка по време на церемонията.

Първа копка“ на завод за информационни кабели и електронни компоненти на немската компания MD ELEKTRONIK бе направена на терен между ж.к. „Сениче“ и квартал Кулата край Враца

Снимка: БТА

"В следващите месеци компанията планира да се построи фабрика с площ от 10 000 квадратни метра, в която ще се произвеждат кабели и електронни компоненти за множество производители на автомобили. Освен в България компанията има заводи в Чехия, Китай и Мексико", добави Жижка.

"Горди сме, че за последните три години строително-инвестиционна компания "Хоризонт-Иванов" е част от реализирането и изграждането на едни от най-ключовите инвестиции в България и в частност - Северозапада. Защото развитието на този район за нас е кауза", отбеляза Светослав Богалински - директор "Бизнес развитие" в компанията "Хоризонт-Иванов".

Вицепремиерът Марияна Николова и официалните лица от фирмата изпълнител „Хоризонт-Иванов" и МД "Електроник" и Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий

Снимка: Cehub

Вицепремиерът Марияна Николова коментира, че по отношение на Северозападна България "целенасочено се работи за обновяване и създаване на инфраструктура, която да осигури така необходимата свързаност." Решението на германската компания MD Elektronik да изгради свой завод у нас е пореден сигнал, че притежаваме атрактивни условия и конкурентна среда за инвестиции. Убедена съм, че MD Elektronik тепърва ще получава доказателства за правотата на своето стратегическо решение след Чехия, Китай и Мексико, да отвори фабрика и тук", подчерта Николова.

"Тази инвестиция изпълнява това, което до голяма степен Министерството на икономиката, правителството на България има като приоритети: повече инвестиции, инвестиции в Северозападна България, високотехнологично производство и инвеститор с визия, който е готов не само да инвестира във високотехнологичното производство, а и да подобрява социалната среда, да е фокусиран върху хората и развитието на региона", каза Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции.: 

Кмет на община Враца Калин Каменов изрази увереност, че "след днешната първа копка на бъдещия завод, скептиците във Враца ще бъдат много по-малко, тъй като това, което ще се случи тук, ще даде възможност за развитие не само на Враца, но и на целия регион"." След като връчи разрешението за строеж на Роберт Хофман, кметът обяви, че с това Враца е вече на картата на световната автомобилна индустрия.