Американската компания Юбър (Uber), собственик на едноименната онлайн платформа за наемане на автомобили, работи над проект за набиране на временен персонал, съобщи вестник "Файненшъл таймс", цитиран от ТАСС.

Според данните на изданието компанията вече няколко месеца разработва услугата Юбър уъркс (Uber Works) в Чикаго и наема сътрудници за новия проект. Предполага се, че услугата ще дава възможност за набирането на временен персонал като например сервитьори и охранители за корпоративни клиенти.

Юбър уъркс ще предлага също намиране на служители за работа вечер и през празничните дни.

Според "Файненшъл таймс" компанията се надява да използва при новата услуга модела си на работа "при поискване" и голямата база данни от подизпълнители, с която вече разполага.

Не е известна датата на пускане на услугата Юбър уъркс, тъй като проектът е само едно от многото бизнес направления, по които Юбър работи в момента.

Разработката на новата услуга е свързана с първичното публично предлагане на акции на компанията на фондовата борса, планирано за 2019 година. По този начин Юбър иска да покаже на инвеститорите възможностите да диверсифицира бизнес модела си. Освен приложението за поръчка на такси, компанията има услуги за поръчка на храна и превоз на товари - ЮбърИйтс(UberEats) и Юбър фрейт (Uber Freight).

Както съобщи вестник "Уолстрийт джърнъл", експерти от големите банки Голдман Сакс груп (Goldman Sachs Group) и Морган Стенли (Morgan Satnley) са оценили пазарнатa стойност на Юбър на 120 милиарда долара, което надвишава почти два пъти предварителните оценки, направени преди два месеца.