Лондонският транспортен регулатор не поднови днес лиценза за дейност на Юбър (Uber) в британската столица, предадоха световните агенции.

Службата, отговаряща за транспорта в британската столица, Транспорт фор Лондон (Transport for London -TfL), се аргументира с това, че компанията е допуснала няколко нарушения, които са изложили на риск пътниците и тяхната сигурност, отбелязва Асошиейтед прес.

Лицензът на Юбър изтича днес.

Юбър обеща, че ще обжалва решението. Това трябва да стане в срок от 21 дни. Компанията ще може да продължи да работи, докато тече обжалването.

Макар компанията да се е ангажирала с решаване на посочените въпроси, службата не е убедена, че подобни проблеми няма да се появят отново в бъдеще.

По тази причина Транспорт фор Лондон е на мнение, че Юбър не отговаря на изискванията в момента.

Юбър посочи в изявление, че решението да не бъде подновен лицензът в Лондон е "необичайно и неправилно".

През 2017 година транспортната служба отхвърли искането на Юбър за подновяване на лиценза заради пропуски в докладването на сериозни нарушения и при проверката на шофьорите, което доведе до съдебно дело, припомня Ройтерс.

През 2018 година съдия даде на Юбър изпитателен 15-месечен лиценз, изтичащ през септември, след като компанията направи някои промени в бизнес модела си в Лондон, който е най-важният й европейски пазар.

Транспорт фор Лондон през септември удължи с два месеца лиценза на Юбър и наложи още изисквания, засягащи превоза, застраховките и проверката на документите на шофьорите.