"Тошиба" (Toshiba) обяви днес, че търговото предложение на стойност 14 милиарда долара от частната инвестиционна компания "Джапан индъстриъл партнърс" (JIP) е приключило успешно, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БТА. Благодарение на финализирането на сделката закъсалият промишлен конгломерат ще може да стане непублична компания, т.е. да бъде свалена от търговия на борсата.

Консорциумът, ръководен от "Джапан индъстриъл партнърс", се сдоби с предложения на търг акционерен дял от "Тошиба" от 78,65 на сто , който дава на групата повече от две трети собственост и ще е достатъчно, за да изтласка останалите акционери.

Сделката оставя производителя на електроника със 148-годишна история в японски ръце след години на битки с чуждестранни инвеститори. "Тошиба" ще бъде делиствана още през декември.

"Тошиба" прие през март офертата, оценяваща промишления конгломерат на 2 трилиона йени (13,5 милиарда долара). Въпреки че някои акционери не бяха доволни от предложената цена, компанията се аргументира, че няма вероятност за по-висока или конкурентна оферта.

"Ние сме дълбоко признателни на много от акционерите ни за разбирането им относно позицията на компанията", каза главният изпълнителен директор Таро Шимада в публикувано днес комюнике. "Тошиба ще направи голяма стъпка към ново бъдеще с нов акционер", добави той.

Японският конгломерат обяви, че сложните му взаимоотношения с различни акционери, включително такива с различни мнения, са нанесли вреда на бизнес операциите и стабилната акционерна основа ще помогне на компанията да преследва дългосрочната си стратегия, съсредоточена върху дигитални услуги с висок марж.