Президентът и главен изпълнителен директор на Тошиба (Toshiba Corp) Нобуаки Куруматани днес подаде оставка, седмица след като компанията получи оферта за изкупуване от британски инвестиционен фонд, предадоха ДПА и Киодо.

Японският промишлен конгломерат съобщи, че бордът на директорите е приел оставката и е назначил на поста Сатоши Цунакава. Промените влизат в сила незабавно, допълва БТА.

Тошиба обяви миналата седмица, че е получила първоначално предложение за изкупуване от британската компания за частни капиталови инвестиции Си Ви Си кепитъл партнърс (CVC Capital Partners), в която някога Куруматани е бил председател за Азиатско-тихоокеанския регион.

Японският бизнес всекидневник "Никей" информира, че Си Ви Си кепитъл партнърс обмисля да закупи 145-годишната Тошиба за 2,3 трилиона йени (21 милиарда долара), а източници още вчера съобщиха за предстоящата оставка на Куруматани.

Оферта от фирма, която не е японска, ще трябва да бъде одобрена от правителството на Япония от съображения за национална сигурност. Придобиването на Тошиба ще бъде проучено много внимателно, тъй като конгломератът развива бизнес и в областта на ядрената енергетика, отбелязва ДПА.

Тошиба бе принудена да предприеме основно преструктуриране след счетоводния скандал през 2015 година и фалита на американското си дъщерно дружество в ядрената енергетика през 2017 година. Тя вече не произвежда персонални компютри и телевизори и продаде доходоносното си подразделение за чипове памет през 2018 година, припомнят агенциите.