Нискотарифната самолетна компания Wizz Air стартира своята програма "Академия за пилоти" и в България, съобщава интернет сайтът Emerging-europe.com.

Програмата ще предостави на хората, които нямат пилотски опит, възможността да получат лиценз за пилотиране на пътнически самолети и да започнат работа за базираната в Унгария авиокомпания.

Wizz Air ще използва пилотско училище Tréner Kft. в Унгария и училището Egnatia Aviation school в Кавала, Гърция, и ще отпусне заеми, покриващи 45 000 евро, или две трети от таксите за обучение. Българските кандидат-пилоти ще изплатят този заем през първите пет години от бъдещата си кариера в Wizz Air.

"Ние сме развълнувани да стартираме Wizz Air Pilot Academy в България, която една от най-важните страни в нашата мрежа", заяви Диедерик Пен, оперативен директор и вицепрезидент на Wizz Air.

"Вярваме, че програмата е перфектна възможност за младите български кандидати да постигнат мечтите си да станат пилоти", допълни той.

Трябва да се има предвид, че унгарската авиокомпания обучава нови пилоти, тъй като се стреми да се разшири. Флотът на компанията в момента има 100 самолета, а сред целите през следващите 10 години е да разполага с 300 самолета, превозващи 100 милиона пътници годишно, което ще превърне нискотарифният превозвач в една от петте най-големи авиокомпании в Европа.

Wizz Air счита България за един от най-важните си пазари, като пазарният дял на компанията в страната е над 30% и наброява 350 души, от които 100 пилоти, включително 70 от тях българи.

Скоро компанията ще започне да набира персонал в България за курсовете за пилоти, които ще започнат през септември в Гърция, а през ноември - в Унгария.