Унгарската авиокомпания Уиз еър (Wizz Air) отменя полети заради новия локдаун във Великобритания. Главният изпълнителен директор Йожеф Варади прогнозира в интервю, че януарският капацитет ще спадне до 25 на сто от миналогодишните нива спрямо 35 на сто през декември, предаде Ройтерс.

Британският пазар е един от трите водещи за нискотарифния превозвач наред с румънския и полския, припомня БТА.

Варади, който е един от основателите на Wizz Air в Унгария през 2003-а, твърди, че дългосрочната перспектива за растежа на компанията остава непокътната и би следвало дружеството да се възстанови.

Уиз навлезе в кризата добре финансирана, също като Райънеър (Ryanair), с която се съревновава за титлата "нискотарфина авиокомпания на Европа".

Унгарският превозвач отбелязва, че със своите 1,6 милиарда евро брой може да оцелее две години, дори ако всички самолети бъдат спрени от движение.

Макар предвидимостта за идните три до пет месеца да е малка, летните резервации са "много окуражаващи", коментира директорът.

Йожеф Варади заяви, че очаква инвестиционната база на компанията в ЕС да се увеличи с времето.

Припомняме, че във вторник вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, заяви в разговор с министъра на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто, че:

Унгарската авиокомпания Wizz Air има неоспорима роля и заслуга за популяризирането на България като целогодишна туристическа дестинация и за нарастването на входящия туризъм в страната ни.

Ценим инвестициите на компанията у нас и ще продължим да бъдем нейни отговорни партньори, уточни Николова. Тя допълни, че към този момент Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" е взела временно решение нивата на таксите за самолетните компании да не се променят през настоящата година.

Петер Сиярто изказа благодарностите си във връзка с това решение.

Wizz Air смятат България за много важен пункт в работата си и са насочили допълнителни активи и самолети към нея, което ще играе важна роля за възстановяването на туризма към България, уточни той.