На 6 ноември "УиУърк" (WeWork), компания, която предлага пространства за съвместна работа, подаде молба за защита от кредитори по смисъла на глава 11 от Закона на фалитите на САЩ. Главният изпълнителен директор Дейвид Троли заяви, че 90 на сто от кредиторите на "УиУърк" са приели да превърнат задължения на стойност 3 милиарда долара в акционерен капитал. Съобщението бележи кулминацията на един от най-изненадващите фалити в света на американските стартъпи. Само преди четири години компанията, основана през 2010 година от Адам Нюман и Мигел МакКелви, имаше рекордна пазарна капитализация от 47 милиарда долара. Понастоящем този забележителен финансов резултат се срина под тежестта на прекомерна експанзия, довела до излезли извън контрол и оказали се пагубни инвестиции, пише италианското издание "Интернационале".

В годините преди 2019-а "УиУърк", убедена, че бизнесът й ще продължи да се разраства в дългосрочен план, отдаде под наем многобройни помещения със скъпи и дългосрочни договори, инвестирайки милиарди долари. Ръководителите й не е имало как да да предвидят, разбира се, че през 2020 година пандемията от КОВИД-19 ще срине търсенето, причинявайки тежи загуби на компанията. Още в края на 2019 година акционерите са уволнили главния изпълнителен директор Нюман след неуспешен опит за първично публично предлагане на борсата и крайно небрежното му управление (например той е използвал средства на компанията, за да инвестира в басейни с изкуствени вълни за сърфисти, както и за да се сдобие с частен самолет).

Мерките на новото ръководство за възстановяване на компанията обаче са били осуетени от началото на пандемията и последвалата неспособност на пазара да се възстанови след отмяната на ограниченията. През юни наемите и лихвите по дълга са поели 80 на сто от приходите, а от началото на годината акциите на "УиУърк" са загубили 98 на сто от стойността си (на 3 ноември пазарната капитализация на компанията бе 45 милиона долара). Понастоящем активите на "УиУърк" възлизат на 15 милиарда долара, а дълговете й - на 18,6 милиарда долара.

"УиУърк" обещаваше да направи истинска революция в начина, по който хиляди хора - щатни служители или фрийлансъри - изпълняват работните си задължения: срещу месечна такса компанията осигуряваше бира, кафе, снаксове, удобно обзавеждане, социализиране и редица удобства за тези, които се нуждаят от офис. Мисията на компанията бе да "да преоткрие социализацията, да изгради различен начин на изживяване на работата. Настъпилият срив е следствие от двойна криза", според "Гардиън".

Ерата на евтиното финансиране захранваше компаниите с милиардни приходи, но ги направи неспособни да оцелеят, когато свършат парите, и вече отмина, отбелязва италианското издание. През август 2019 година "УиУърк" бе най-големият арендатор в Манхатън и е eдин от най-богатите стартъпи, в период в който инвеститорите от Силициевата долина инжектираха огромни суми в нови проекти. Още по времето, когато компанията искаше да бъде листвана на борсата, банките на Уолстрийт вдигнаха тревога, след като прегледаха сметките и се запознаха с "изхвърлянията" на Нюман. "УиУърк" обаче оцеля благодарение на финансиране (за над 10 милиарда долара) от "Софтбанк" (Softbank), фондът, управляван от японския инвеститор Масайоши Сон.

През 2021 година стартъпът все пак успява да дебютира на Уолстрийт, но междувременно избухна втората голяма криза, която окончателно постави на колене бизнес модела на компанията: катаклизмите в офисната работа, настъпили заради пандемията. През 2020 година на голяма част от хората изведнъж им бе забранено да се движат свободно и да ходят на работа в офисите. Когато обаче всички ограничения бяха премахнати окончателно, с появата на хибридната работа (отчасти присъствено, отчасти дистанционно), вече не бяха необходими такива офисни пространства, както преди.

"Смели бизнесмени като Нюман и Сон обикновено не взимат уроци по латински език. Не го правят и големите предприемачи в сектора на недвижимите имоти, нито техните финансисти. В противен случай биха се замислили върху факта, че макар и думата офис да се свързва със сграда, латинският термин, от който е производна - officium - няма много общо с фиксирано място, а означава работа, обслужване или задължение", подчертава "Файненшъл таймс".

В много големи градове вече ги няма централните райони, гъмжащи от магазини и офиси, които десетилетия наред поддържаха местните икономики, носеха приходи от търговия и данъци, като междувременно представляваха притегателна точка за таланти и капитали. В САЩ днес се виждат полупразни офисни сгради, които с настъпването на епохата на дистанционната работа, могат само да се надяват да избегнат разрушаването, пише в. "Уолстрийт джърнъл". Според експерти градските центрове се сблъскват с най-голяма трансформация през последните 50 години. Дори най-оптимистично настроените обаче смятат, че ще са необходими години и милиарди долари, за да се преобразуват кварталите с офиси в нови зони, в които хората могат да живеят, работят и да се забавляват.

Минеаполис, например, е въвел серия от данъчни мерки за насърчаване на преобразуването на офисите в апартаменти и обмисля да създаде изцяло пешеходна зона. Тези мерки обачe са само малка част от необходимите усилия, за да им се прииска на хората да отидат да живеят в центъра. Преди 50 години общината в Минеаполис разруши множество ниски гради в центъра, за да освободи пространство за нови офисни сгради. Джейкъб Фрей, кмет на Минеаполис, сега подчертава, че градът няма друг избор, освен да се опита да се промени. "Градските центрове винаги ще са центробежна сила. Трябва да се промени начинът, по който ги виждаме", твърди той.