Акциите на "УиУърк" (WeWork) се понижиха с над 35 на сто в днешната предпазарна търговия, след като медии съобщиха, че компанията, предлагаща споделени места за работа, планира да подаде молба за банкрут още идната седмица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Базираната в Ню Йорк компания, бореща се с управлението на огромен дълг и значителни загуби и оценявана някога на 47 милиарда долара, понастоящем има пазарна капитализация от едва около 121 милиона долара.

Заявлението за фалит ще доведе до серия от проблеми за подкрепяната от "СофтБанк" (SoftBank) компания, откакто плановете й за първично публично предлагане се сринаха през 2019 година заради скептицизма около бизнес модела й за вземане на дългосрочен лизинг на офис сгради и отдаването им за краткосрочен наем.

"УиУърк", която в крайна сметка стана публична през 2021 година с много по-ниска от първоначално очакваната оценка, продължава да е "черна дупка" за "СофтБанк", поглъщаща милиарди долари за инвеститорите й.

Компанията обмисля да подаде молба за защита от фалит по смисъла на Глава 11 в Ню Джърси, съобщи вчера в. "Уолстрийт джърнъл".

Акциите на компанията се търгуваха за 1,45 долара преди откриването на търговията, след като загубиха около 96 на сто от стойността си тази година.