Водеща световна инвестиционна банка ще финансира сделката за закупуването на ЧЕЗ от "Инерком". Това разкри ексклузивно в предаването Business Daily с Димитър Вучев финансовият консултант от Мейн Кепитал Илиян Скарлатов.

По думите му финансирането се състои от два елемента - самоучастие в размер на 25-30% и предоставяне на останалото финансиране банката. Самоучастието пък ще бъде осигурено чрез активи на "Инерком" и чрез допълнително финансиране от друга банка.

Скарлатов коментира и сроковете, в които сделката за ЧЕЗ може да достигне до завършек.

Припомняме, че през юли Комисията за защита на конкуренцията забрани покупката на активите на ЧЕЗ груп от "Инерком Груп" на Гинка Върбакова, а като причина бе посочен бизнеса с фотоволтаици на компанията и възможността за създаване на господстващо положение. До края на септември Върбакова напусна управата на пет от дружествата, занимаващи се със соларна енергия и подаде ново уведомление в Комисията за защита на конкуренцията. Междувременно "Инерком" оспорва и решението на КЗК пред Върховния административен съд, като делото е насрочено за 14 май 2019 г.