Съдът на Европейския съюз потвърди днес санкциите срещу руския милиардер Роман Абрамович, наложени му след руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

След като през февруари 2022 г. президентът на Русия Владимир Путин нареди руски войски да нахлуят в Украйна, ЕС наложи санкции на руски представители и множество руски бизнесмени, сред които и Абрамович, като замрази руски активи за стотици милиарди долари.

Абрамович подаде жалба срещу решението на ЕС.

"Общият съд отхвърля иска, предявен от г-н Абрамович, като по този начин потвърждава предприетите срещу него ограничителни мерки", се казва в решението на най-висшата съдебна инстанция на ЕС.

В изявление Абрамович изрази разочарованието си от загубата на съдебното оспорване.

"Въпреки че сме разочаровани от днешното решение, ние приветстваме факта, че съдът не взе под внимание няколко аргумента представени от Съвета на ЕС и не ги включи като основание за запазване на санкциите", се посочва същевременно в изявление, разпространено от името на милиардера.

"Абрамович не е в състояние да влияе върху решенията, на което и да било правителство, включително на Русия, и по никакъв начин не се е облагодетелствал от войната", се казва още в изявлението.

Абрамович, който има и израелско гражданство и е бивш собственик на футболния клуб "Челси", стана един от най-влиятелните бизнесмени в света след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Според сп. "Форбс" състоянието му възлиза на 9,2 милиарда долара.