Увеличават основните работни заблати и месечните социални плащания в "Български пощи". Такова споразумение подписаха синдикатите с търговското дружество като резултат от постигнатите договорености.

Споразумението обхваща и увеличение на ваучерите, както и програма от комплексни мерки за оптимизиране на разходите и увеличаване на приходите на дружеството. Служебният транспортен министър Христо Алексиев каза, че споразумението е плод на общи усилия, но и една добра първа стъпка. 

Той възложи на ръководството на дружеството да предложи варианти за ръст на заплатите, след като в края на януари Синдикална федерация на съобщенията към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Федерация "Съобщения" към Конфедерация на труда (КТ) "Подкрепа" започнаха подписка в цялата страна на работниците и служителите в "Български пощи" за стачни действия. 

"Подписаният днес документ ще доведе до снишаване на повишеното обществено напрежение", смята Алексиев, който изрази надежда, че споразумението ще допринесе за увеличение на мотивацията на работещите в тази сфера. Министърът уточни, че предстои 19% увеличение на заплатите на служителите на "Български пощи", както и увеличаване на стойността на ваучерите от 60 лв. на 100 лв. 

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията напомни, че е поставил като приоритет подобряването на условията на труд както в "Български пощи", така и в БДЖ. "Работи се и в тази посока", подчерта той. Освен това изрази учудване, че базата данни на "Български пощи" не е преместена на онлайн облак преди, за да може данните да бъдат запазени при хакерска атака например. Но това по думите му вече е изпълнено. 

Главният изпълнителен директор на "Български пощи" ЕАД Филип Алексиев обясни, че средна заплата преди увеличенията е била около 1400 лв. Сега предстои работещите в сектора да получат увеличение на два пъти - сега и по-късно през лятото.