Върховният съд на САЩ нанесе удар на германската компания "Байер", собственик на фирмата "Монсанто", по случая, свързан с нейния хербицид "Раундъп", предаде Франс прес.

Върховният съд отказа да започне да разглежда досието, по което бе сезиран и по този начин направи окончателно предходно съдебно решение, дадено на по-долна инстанция, осъдила компанията да плати 25 милиона долара на пенсионер, който твърдеше, че онкологичното му заболяване се дължи на този хербицид на основата на глифозат.

Това решение може да има тежки последици за "Байер" и да проправи пътя към изплащането на обезщетения в размер на няколко милиарда долара.

Срещу компанията вече има над 31 000 иска. Освен това тя сключи и по редица други искове извънсъдебно споразумение. Германският гигант е заделил засега 6,5 милиарда долара, за да се справи с тези нови процедури.

В резултат на решението на Върховния съд акциите на компанията белязаха спад с 2,05 процента на борсата в Франкфурт.

Пенсионерът Едуин Хардман е диагностициран с неходжкинов лимфом през 2015 г. Той бе един от първите атакували "Монсанто". Той е използвал хербицида в продължение на 25 години в имота си. Пенсионерът обвинява "Монсанто", че е мамела клиентите си, че продуктът й е безобиден и не е отправила съответното предупреждение на етикетите.

"Байер", в качеството й на собственик на "Монсанто", бе осъдена да плати на мъжа през 2019 г. 25 милиона долара. Апелативна инстанция потвърди това решение през 2021 г. Тогава компанията се обърна към Върховния съд на САЩ и се стигна до днешното решение.

"Байер" разчиташе на това, че американската Федерална агенция за защита на околната среда бе преценила, че глифозатът не е представлявал опасност за здравето и не заслужавал специално предупреждение, че може да предизвика рак. Но апелативен съд в Калифорния миналата седмица разпореди агенцията да преразгледа този извод.

Световната здравна организация и Международният център за онкологични изследвания вече са определили глифозата за "вероятно канцерогенна субстанция".