Флагът на първия 45 500-тонен моторен кораб за превоз на насипни товари, поръчан от Параходство БМФ АД, бе вдигнат на 30 юли 2019 г. в китайската корабостроителница Jiangsu New Yangzi Shipbuilding Co., Ltd. Кръстницата г-жа Цанг Ийчунг - зам. генерален директор в Оперативно направление на "The Export - Import Bank of China", даде на новопостроения плавателен съд името "Плана" (Plana) и му пожела щастливо плаване.

Момент от тържеството по вдигането на флага и именуването на новопостроения кораб „Плана“.

Снимки: Параходство БМФ АД

На тържеството присъстваха изпълнителният директор на Параходство БМФ АД к.д.п. Александър Калчев и представители на мениджмънта на компанията. Първи капитан на кораба е к.д.п. Ганчо Христов, а първи главен механик - инж. Димитър Ганчев.

Всички снимки вижте тук >>

Момент от подписването на документите за получаването на кораба „Плана“.

Снимки: Параходство БМФ АД

"Плана" е от проекта Bluetech 45, който представлява развитие на успешния проект Bluetech 42, базирано на опита, събран при експлоатацията на три кораба от този тип. Повишената товароподемност се компенсира с усъвършенстван главен двигател 5G50MЕ-C 9.5 с максимална мощност 6800 kW. Той е произведен в Южна Корея от фирмата DOOSAN по лиценз на компанията MAN Burmeister & Wain и отговаря на най-новите екологични изисквания. Осигурява постигането на експлоатационна скорост 14 възла при лятно газене на кораба от 10,80 м.

Официалната трибуна за церемонията по вдигането на флага и именуването на новопостроения кораб „Плана“.

Снимки: Параходство БМФ АД

"Плана" притежава ледови клас и четири палубни крана, всеки с товароподемност от по 30 тона, както и със собствени грайфери за товаро-разтоварни операции. Модерна система осигурява третирането на баластните води съгласно действащите международни конвенции. А за екипажа са осигурени много добри условия за носенето на вахта и за почивка.

Вторият кораб от проекта Bluetech 45, поръчан от Параходство БМФ АД, е вече на достроечен кей и по него се извършват довършителни дейности. Той ще носи името "Миджур". Третият кораб от серията ще носи името "Бузлуджа" и бе заложен на 29 юли т.г.в същата китайска корабостроителница. Параходство БМФ АД планира да попълни флота си с общо шест кораба от проекта Bluetech 45.

От ляво на дясно: изпълнителният директор на Параходство БМФ АД к.д.п. Александър Калчев, капитанът на „Плана“ к.д.п. Ганчо Христов, кръстницата г-жа Цанг Ийчунг и останалите официални лица на главната палуба на новопостроения кораб.

Снимки: Параходство БМФ АД

Сегашният "Плана" е трети кораб с това име в историята на Параходство БМФ АД. Първият е с товароподемност 9581 тона и е построен в Япония през 1967 г. Той е в експлоатация до 1987 г. Вторият е с товароподемност 19 985 тона и е построен във Варна през 2001 г. В експлоатация е до 2016 г.

Веднага след именуването на „Плана“ кръстницата г-жа Цанг Ийчунг получи подарък от к.д.п. Александър Калчев.

Снимки: Параходство БМФ АД

Кръстницата г-жа Цанг Ийчунг на командния мостик на „Плана“. Там тя провери действието на корабната сирена.

Снимки: Параходство БМФ АД

Цветя за кръстницата на „Плана“ г-жа Цанг Ийчунг.

Снимки: Параходство БМФ АД