Унгария глоби Ryanair с 300 милиона форинта (780 000 долара) след разследване за това, че авиокомпанията е прехвърлила върху цените, плащани от потребителите, на специалния данък, наложен върху индустрията, съобщи Ройтерс, като се позова на  министъра на правосъдието.

Правителството на министър-председателя Виктор Орбан обяви през месец май налагането на данък на обща стойност 800 милиарда форинта (2,19 милиарда долара) върху "извънредните печалби" на банки, енергийни компании и други фирми. Данъкът имаше за цел да запуши дупките в бюджета, създадени от големите разходи, които му помогнаха да бъде преизбран през април, отбеляза Ройтерс.

Ryanair призова правителството на Орбан да отмени облагането, определяйки го като грешка. Новият налог върху авиокомпаниите, в сила от юли, облагане на стойност от 10 до 25 евро за пътниците, заминаващи от Унгария.

Данъкът ще навреди на унгарския туризъм и на икономиката, заяви авиокомпанията.

"Органът за защита на потребителите откри днес нарушение на закона, тъй като авиокомпанията е подвела клиентите с нечестната си бизнес практика", каза министърът на правосъдието Юдит Варга в публикация във Facebook.

Варга обвини авиокомпанията в нарушение на закона и в нелоялна търговска практика.

Ryanair заяви, че ще бъде принудена да преориентира възможностите си за растеж в страни, които работят за възстановяване на трафика след пандемията от коронавирус.

Конкурентният превозвач Wizz Air заяви, че ще отнеме много време на авиоиндустрията да се върне към нивата на приходи и рентабилност, наблюдавани преди пандемията от COVID-19. В изявлението на авиокомпанията се казва, че данъкът ще попречи на възстановяването на туристическия сектор.