Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да наложи мита на производителя на мотоциклети Харли-Дейвидсън (Harley-Davidson) ако премести производството си извън САЩ, предаде ДПА. Според Тръмп това решение има за цел да се избегнат митата при евентуална търговска война.

"Харли трябва да знае, че няма да може да продава пак в САЩ без да плаща високи мита", изтъква Тръмп в Туитър. Според него компанията се оправдава с митата, за да извърши планираното си изнасяне в чужбина.

"Харли-дейвидсън никога не бива да се правят в друга страна, никога. Техните служители и клиенти вече са им много разгневени. Ако те се преместят, това ще бъде началото на края - те се предават, напускат! Аурата им ще си отиде и те ще бъдат облагани с мита като никога преди!" отбелязва президентът на САЩ.

Европейските мита за мотоциклетите на Харли-Дейвидсън, изнасяни от САЩ, са се увеличили от 6 на 31 на сто, обясни компанията защо възнамерява да произвежда извън САЩ.

Тръмп отбелязва в Туитър, че "в началото на тази година Харли-Дейвидсън заяви, че ще премести производствените си дейности от Канзас сити в Тайланд. Това беше дълго преди да бъдат обявени митата".

Компанията обаче изтъкна, че е решила да постои завод в Тайланд, след като Тръмп извади САЩ от Транстихоокеанското партньорство (ТТП), което щеше да понижи вносните мита за внасяните от нея мотоциклети в някои бъзроразрастващи се азиатски пазари.