Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля възможността да освободи корпорация Епъл (Apple) от мита върху стоки, внасяни от Китай, съобщи днес пресслужбата на Белия дом. Комюникето бе публикувано след вчерашното посещение на Тръмп в предприятието за компютри на Епъл в Остин, столицата на Тексас. Там снощи бе дадено началото на строежа на нов производствено-административен комплекс на Епъл.

Разглеждаме този вариант, отговори Тръмп на въпрос на журналист дали Епъл може да разчита на освобождаване от мита. "Ние трябва да се отнасяме към Епъл по същия начин както и към Самсунг (Samsung)", допълни Тръмп.

На 15 ноември телевизионният канал Си Ен Би Си съобщи, че Епъл е наел един от най-близките съюзници на Тръмп в лобистките среди във Вашингтон. Това е Джефри Милър, а задачата му е редица продукти на компанията да не попаднат в новия списък на стоки, чийто внос от Китай ще се облага с повишени мита, ако Вашингтон и Пекин не постигнат търговско споразумение до декември тази година.

На 20 август Доналд Тръмп заяви, че Епъл трябва да премести производството си от Китай. Според президента на САЩ от средата на юли до края на август Пекин е изгубил 2 милиарда долара само заради това, че чуждестранни компании местят заводите си от Китай в страни, срещу които САЩ не са въвели наказателни мита, припомня ТАСС.