Производителят на чипове "Енвидиа" (Nvidia) постави рекорд на Уолстрийт заради нарастващия ентусиазъм на инвеститорите към компании, занимаващи се с изкуствен интелект, повишавайки пазарната си капитализация с около 277 милиарда долара в рамките на ден, най-значителният еднодневен ръст в историята на Уолстрийт, информира ДПА, на която се позова БТА.

Предишното най-рязко увеличение на пазарната капитализация на компания на Уолстрийт беше на "Мета" (Meta), чиято оценка скочи със 196 милиарда долара на 2 февруари.

Същевременно "Енвидиа" обяви Huawei като свой водещ конкурент.

Курсът засега е все нагоре

Пазарната стойност на американската технологична корпорация достигна границата от 2 трилиона долара в четвъртък вечерта. Ден по-рано "Енвидиа" отчете в своя тримесечен отчет повишаване на приходите и печалбата, значително надминаващи очакванията на анализаторите.

Главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг също представи перспективата за по-нататъшен растеж на компанията.

Книжата на "Енвидиа" поскъпнаха с 16,4 на сто до 785,38 долара за брой във вчерашната търговия на Уолстрийт.

Бумът в използването на изкуствен интелект е причина за растежа.

Приходите на "Енвидиа" през последното тримесечие (22,1 милиарда долара) са нараснали с повече от три пъти на годишна база, надминавайки прогнозите.

Акциите на технологичния разработчик се повишиха с около 40 на сто от началото на годината. Анализатори обаче предупредиха, че и най-малкият намек за забавяне на растежа би намалил курса на акциите.

Nvidia vs. Huawei 

Междувременно също в четвъртък вечерта в декларация до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC), "Енвидиа" идентифицира китайския технологичен гигант "Хуауей" (Huawei) като водещ конкурент в няколко категории, включително производството на чипове с изкуствен интелект, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Базираната в Санта Клара, Калифорния, компания заяви, че "Хуауей" се конкурира с нея по отношение на доставката на чипове, предназначени за системи с изкуствен интелект, като графични процесори (GPU), централни процесори (CPU) и мрежови чипове.

"Енвидиа" също така идентифицира "Хуауей" като компания за облачни услуги, която проектира свой собствен хардуер и софтуер за подобряване на изчисленията, свързани с изкуствен интелект.

В края на миналата година "Енвидиа" съобщи, че ще създаде нови полупроводници, които ще бъдат съобразени с въведените от САЩ ограничения върху износа за Китай на високотехнологични чипове и на технологии за производството им.

Американската технологична корпорация е водещ производител на графични процесори за мощни компютърни сървърни системи, които се използват при развитието на технологиите с изкуствен интелект. Тя държи над 90 на сто от този пазар в Китай, който се оценява на 7 милиарда долара. "Енвидиа" обаче понася удари заради новите ограничения за износа на технологии за азиатската страна, които администрацията във Вашингтон въведе, посочват анализатори.