Петролните и газови гиганти са натрупали огромни печалби през миналата година благодарение на поддържането на финансова дисциплина , което все пак води до риска да се ограничи производството им в средносрочен план, съобщи "Франс прес".

Петте "суперсили" - американските Шеврон(Chevron) и ЕксънМобил (Exxonmobil), британската Би Пи (BP), англо-холандската Роял Дъч Шел (Royal Dutch Shell) и френската Тотал (Total) - са реализирали заедно чиста печалба от близо 80 милиарда долара през миналата година.

Във всички случаи печалбата им се е увеличила значително и е достигнала за някои от тях до нива, които не са постигани от срива на петролните пазари от лятото на 2014 година.

Целият сектор, разбира се, се е възползвал от повишаването на цените през миналата година, въпреки белязаното от силна нестабилност четвърто тримесечие. Цените са се установили на средно ниво от 71 долара на барел суров петрол от сорта Брент през 2018 година спрямо само 54 долара през предходната година.

Това обаче не обяснява всичко.Тези компании са запазили също така и финансовата дисциплина - с планове за икономии и намаляване на размерите на инвестициите - приета след падането на цените преди няколко години. Поддържането на тази финансова дисциплина ще позволи на компаниите да бъдат рентабилни при каквито и да е обстоятелства и дори да получат много пари, когато котировките се повишат отново. 

Последните силни колебания на цените на пазара и геополитическата несигурност не позволяват на петролните гиганти да разчитат на стари лаври. Генералният директор на Би Пи Робърт Дъдли смята, подобно на колегите си, че котировките ще "останат нестабилни" през 2019 година заради "многобройни несигурности", вариращи от търговските конфликти до нестабилността във Венецуела.

Разходите на петролните компании обаче остават ограничени. Вярно, че инвестициите в проучвания и производство отново са се увеличили със 7 процента през миналата година, за да достигнат до около 382 милиарда долара, според данните на И Еф Пе Енержи Нувел (IFP Energies Nouvelles). Въпреки това нивото остава много далеч от пика през 2014 година, когато са били похарчени 655 милиарда долара. Освен това растежът на инвестициите остава силно концентриран в Северна Америка, със силното разрастване на производството на шистов газ, а в останалия свят остава много скромен.