Продължаващата неяснота около условията ,при които Великобритания ще напусне Европейския съюз оказва силно въздействие на повечето от глобалните компании и банки, които имат свои офиси в Лондон. Процесът на напускане на Обединеното кралство и прехвърляне на бизнеса в континентална Европа започна веднага след като станаха известни резултатите от референдума за Брекзит, но досега все още процесът не е придобил масов характер.

Все пак, някои от големите играчи от Лондонското Сити вече направиха такава крачка или са на път да я направят. Ето и станалите известни досега напускащи британската столица от тях:

1. Bank of America

Банката слива филиалите си в Лондон и Дъблин и прехвърля повечето от служителите си в ирландската столица. Очаква се 400 служители да се прехвърлят и в Париж. За да извърши прехода, Bank of America е похарчила 300 милиона долара.

2. Barclays

Barclays прехвърля 200 свои служители от Лондон в Дъблин и Франкфурт. Вече е извършено прехвърляне на между 40 и 50 работни места. В лондон също ще остане офис, но с ограничени задължения.

3. BNP Paribas

Първоначалните планове на банката бяха за прехвърляне на 300 работни места от Лондон, но по - късно се изясни ,че става дума за около 90 работни места. Повечето от служителите, които ще преминат в европейски градове, са от отдел "Продажби".

4. Citigroup

Новата дестинация на европейския бизнес на Citigroup е Франкфурт. Офиси банката ще има и в Париж, и в Люксембург. Според информацията, става дума за 63 работни места, които ще са в европейските градове.

5. Credit Suisse

Новият център на Credit Suisse за Европа ще е Мадрид, където ще бъдат насочени 50 от служителите. Но е планирано и прехвърлянето на 50 работни места в Германия и още 150 в други европейски градове, сред които Франкфурт, Мадрид и Люксембург.

6. Goldman Sachs

Прехвърлянето на служители вече започна, дестинациите са Франкфурт и Париж. Според вътрешна информация, на засегнатите от процеса е предоставен избор между тези два европейски финансови центрове.

7. HSBC

Банката избра Париж, за да прехвърли значителна част от бизнеса си в Европа. Втората посока е Дъблин, където HSBC имаше офис и досега, а заради Брекзит увеличава числеността му за сметка на Лондон.

8. JPMorgan Chase

JPMorgan Chase още през юли помоли десетки свои служители в Лондон да се настроят за прехвърляне в континентална Европа в началото на 2019 година. Дестинациите са Париж, Мадрид и Милано. Но се очаква да бъдат открити и Дъблин, Люксембург и Франкфурт. Става дума за около 4000 служители, но само при условията на Брекзит без сделка.

9. Morgan Stanley

До 200 служители от лондонските офиси на банката ще бъдат прехвърлени във Франкфурт. Персоналът на парижкият офис също ще се увеличи с 50 души за сметка на Лондон.

10. Societe Generale

Банката планира да прехвърли 400 служители от Лондон в Париж, но ще изчака да види и какъв Брекзит ще приеме Великобритания. Въпреки това, инвестиционният отдел вероятно със сигурност ще смени Лондон с Париж.