150 е броят на компаниите, а близо 11 000 - броят на служителите, на които екипът на най-голямата платформа за доброволчески инициативи TimeHeroes.org е съдействал през последните три години, за да ангажира успешно в подкрепата на различни каузи. Тези резултати са част от усилията зад проекта "Доброволчеството е ценност" (Volunteering Matters) - общност от социално ангажирани компании, които успешно създават и развиват стратегии за корпоративно доброволчество и не се страхуват да споделят добрите си истории и практики. 

Вече 50 компании подкрепят ценностите, които лежат в основата на общността. А именно: 

  • Заявяваме: За нас доброволчеството е ценност.
  • Вярваме, че доброволчеството е лична кауза, но и ценен опит. Като влага времето си в подкрепа на добри дела, човек развива важни качества - отговорност, комуникативност, емпатия, организираност, работа в екип.
  • Обещаваме да взимаме предвид доброволческия опит при набиране на кандидати за работа и по този начин да подкрепяме доброволческата култура в компанията ни.
  • Насърчаваме всеки служител да подкрепя значими за обществото каузи с времето, знанията и професионализма си, а ние ще създадем и изградим подходяща среда за доброволчество в структурата си.
  • Призоваваме всяка компания, която вярва, че бизнесът има своята важна роля в развитието на едно здраво, отговорно и ангажирано общество, също да подкрепи тази "декларация-манифест".

Инициативата включва и серия от събития в София, организирани под шапката Volunteering Matters. Второто от тях предстои на 15 февруари от 18:00 ч. в Hyperspace Social Tech Hub (ул. "20-ти април" 13), а фокусът му този път ще пада върху разбиването на митове, които често битуват по темата корпоративно доброволчество. 

"Знаем, че началото може да е трудно, особено когато искаме всички страни да са удовлетворени. Именно затова на тази среща ще споделим с вас практически съвети как да приоритизирате целите на компанията и в същото време да менажирате очакванията на служителите, когато става въпрос за доброволчество", вдигат завесите от екипа на TimeHeroes. 

На събитието ще присъстват и гост-лектори от гражданския сектор, които ще споделят своя опит и ще разкажат от първа ръка как да подготвим екипа за доброволческа мисия, какви според тях са добрите практики, както и какво не работи в полза на инициативата или организацията, на която помагаме. 

Първият от тях е Божидар Емануилов - "търсач на истината", откакто се помни, а отскоро - и заместник-кмет на софийския район "Оборище". Основните му интереси са в областта на устойчивото развитие, екологията, гражданското включване, културата и образованието. Основател е на фондация "Корен" и съосновател на фондация "За Оборище" и сдружение "За граждански прояви - Клин". Доброволец е към Доброволно формирование - Столична община (ДФСО), член на настоятелството на НЧ "Алеко Константинов - 1897" (София) и почетен член на чешкото сдружение "Zemelod". 

Вторият гост на събитието е Иванка Патерсън - един от основните двигатели в екипа на Every Dog Matters EU, където участва в набирането на средства и създаването на партньорства; ръководи осиновяванията и новите приеми; движи социалните мрежи и прави снимките на прекрасните кучета, които търсят дом. 

Двамата ще споделят повече за предизвикателствата в работата си, какво ги зарежда и защо доброволците са изключително важни за техните каузи. 

Записването за събитието е свободно след предварителна регистрация.