Американският производител на електромобили "Тесла" (Tesla) спря производството в завода си в Шанхай вчера поради проблеми с доставките, казаха запознати източници, цитирани от Ройтерс.

Спирането идва само три седмици след като американската компания частично възобнови работата на завода на 19 април след 22-дневно затваряне, причинено от наложения локдаун в града поради опасения от разпространението на коронавируса.

Не е ясно кога проблемите с доставките могат да бъдат разрешени и кога "Тесла" може да възобнови производството, казаха източниците, които отказаха да бъдат идентифицирани, тъй като въпросът е частен.

Сред доставчиците на автомобилната компания, изправени пред проблеми, е производителят на кабелни снопове "Аптив" (Aptiv), на който се наложи да спре снабдяването на "Тесла" и "Дженерал мотърс" (General Motors) след установяване на заразени с COVID служители в завода си, съобщиха източници пред Ройтерс.

"Тесла" не отговори на запитване на Ройтерс за коментар.

Американската компания иска да увеличи производството в завода в Шанхай до 2600 коли на ден от 16 май, тъй като се стреми да възстанови производството до нивата отпреди локдауна.

Китайската автомобилна асоциация заяви миналата седмица, че продажбите на автомобили в Китай са паднали с 48 процента през април, поради политиката на Пекин за "нулев" COVID и налаганите по места тежки локдауни.