Американската компания за електромобили "Тесла" (Tesla) изтегля около 130 000 превозни средства от своята гама в САЩ, тъй като сензорните им екрани могат да прегреят и да изгаснат, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Изтеглянията обхващат някои седани "Модел Ес" (Model S) и високопроходимите "Модел Екс" (Model X) от 2021 и 2022 година, както и "Модел 3" (Model 3) и високопроходимия "Модел Уай" (Model Y) от 2022 година.

В документи, публикувани днес от Националното управление за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA), се посочва, че при процеса на бързо зареждане централните компютри за обработка на данните може да не се охладят достатъчно. Това може да доведе до забавяне или рестартиране и централният екран да работи бавно или да изгасне.

Без централния екран автомобилите могат да загубят дисплея на камерата за задно виждане, настройките, които управляват размразителите на предното стъкло, и индикаторите, които показват дали автомобилите са в движение, неутрално положение или на заден ход. Това може да увеличи риска от катастрофа.

"Тесла" работи по отстраняване на проблема с онлайн софтуерни актуализации, които ще подобрят регулирането на температурата за компютъра. Актуализациите са стартирали на 3 май.

Американският автомобилостроител обяви, че е открил проблема при рутинен тест за издръжливост. Компанията няма информация за катастрофи или поражения, но е получила 59 гаранционни рекламации, свързани с този проблем от януари до началото на май.

"Тесла" се сблъска с много проблеми с безопасността тази година, включително редица разследвания на NHTSA. Това изтегляне е 11-ото за компанията на Илон Мъск от 27 януари. Повечето неизправности бяха отстранени чрез софтуерни актуализации, припомня АП.