Международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс (S&P Global Ratings) понижи с една степен до А- дългосрочната кредитна оценка на японския автомобилостроител Нисан (Nissan), аргументирайки се със спада на продажбите и неяснотата около съюза му с френската компания Рено (Renault) след ареста на Карлос Гон, предаде Франс прес.

Японският автомобилостроител ще остане под натиск в продължение на една до две години поради забавянето на продажбите на ключовите му пазари - Северна Америка и Китай, отбелязва агенцията.

"Предвид трудните условия на автомобилния пазар Нисан трудно ще възстанови рентабилността си, която е отслабнала", подчертава Стандард енд Пуърс. Групата, която е в разгара на промяна на стратегията си в Съединените щати, там е с по-слабо позиции в сравнение конкурентите си поради по-старите й модели, докато конкуренцията в Китай се засилва.

Най-вероятно японската компания няма да постигне бързо споразумение за нова структура в обединението й с Рено и Мицубиши мотърс (Mitsubishi Motors), подчертава рейтинговата агенция. Според нея "тази неяснота около ръководството може да помрачи нейната репутация", и без това отслабена в Япония поради откритите нередности при инспекция на нейните автомобили.

Рейтинговата агенция понижи и перспективата за оценката на Рено от "стабилна" на "отрицателна", но оставя дългосрочната й кредитна оценка на равнище ВВВ (лат. букви) поради спада на оперативния марж.

Оперативният марж на френският автомобилостроител е спаднал от 4,7 на сто през 2017 година до 3,9 на сто през 2018 година в резултат на промени във валутните курсове, новите европейски тестове за замърсяващите емисии и поскъпването на суровините, отбелязва агенцията. Възможностите за печалби на групата могат да бъдат засегнати и от закъсненията при създаването на съвместни платформи с японския партньор Нисан, се казва в съобщението.

Отрицателната перспектива отразява опасността Рено да не успее да си възвърне брутния оперативен марж на равнищата от 2017 година в близките две години предвид насрещните ветрове в автомобилния сектор и специфични за компанията проблеми, които биха могли да понижат оперативния й резултат за известно време, посочва Стандард енд Пуърс