Уебсайтове и мобилни приложения на водещите американски авиокомпании в САЩ и на банки в Австралия блокираха по-рано днес.

Не е ясно дали прекъсванията са свързани.

Авиокомпаниите American Airlines, Southwest Airlines, United Airlines и Delta Air Lines са пострадали от срив в системата, според данни на сайта за наблюдение на прекъсванията Downdetector, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Рано сутринта повече от 1000 потребителски съобщения сигнализират за проблеми при Southwest Airlines, а над 400 - за Delta Air Lines. За останалите два превозвача са подадени общо около 300 сигнала.

Southwest отмени вчера близо 300 полета и забави над 500, ден след като бе принудена временно да спре дейност заради компютърен срив, припомня Ройтерс.

В Австралия за прекъсване бе съобщено от Virgin Australia, допълва Ройтерс.

Проблеми са забелязани и в работата на уебсайтове и мобилните приложения на австралийски банки Westpac, St George Bank, ANZ, Commonwealth Bank.

В. "Сидни морнинг хералд" информира по-рано, че редица банки се опитват да намерят източника на прекъсването, което засяга интернет банкирането и достъпа до онлайн приложения в цялата страна.

Агенция Блумбърг съобщи за неизправност на Хонконгската фондова борса, която е отстранена.

"Разбираме, че в момента някои от нашите клиенти изпитват проблеми с достъпа до нашите услуги", заявиха от Commonwealth Bank пред AFP. "Този проблем засяга множество организации, включително много от големите банки." Около час по-късно, в 16:15 ч. местно време, CommBank написа в туитър, че услугите започват да се нормализират и благодари на клиентите за търпението, съобщи BBC.

Австралийският коментатор по технологии Тревор Лонг предположи, че зад вълната от проблеми може да стоят проблеми с компанията за уеб услуги Akamai.