Собствениците на лондонския хотел Риц (Ritz), убежище за кралски особи, държавни глави и филмови звезди, намекнаха, че са склонни да продадат луксозната сграда за 1 милиард долара. Това каза източник, цитиран от Ройтерс и БТА.

Открит през 1906 година от швейцарския хотелиер Сезар Риц, хотелът на висшето общество е приемал Чарли Чаплин през 20-те години на миналия век и е бил използван като място за срещи от Уинстън Чърчил, Дуайт Айзенхауер и Шарл дьо Гол, за да обсъждат операциите през Втората световна война.

Днес хотелът предлага на заможната си клиентела от цял свят 111 стаи, 25 апартамента, редица барове и ресторанти и прочутата зала "Палм корт", където се сервира претенциозен следобеден чай, а мъжете трябва да носят вратовръзки.

От 1995 година хотелът е собственост на близнаците Дейвид и Фредерик Баркли, които притежават и в. "Дейли телеграф". Двамата обикновено отклоняват молбите за интервюта и не дават много подробности за бизнес стратегията си.

Близък до близнаците източник обаче каза пред Ройтерс, че те наскоро са получили няколко оферти за Риц, направени по инициатива на купувачите. Последните отчети на хотела дават оценка за хотела, което подсили спекулациите, че при достатъчно висока оферта те са готови да продават.

В отчетите се посочва, че бизнесът "не е и не е бил предлаган за продажба". Източникът обаче потвърди, че публикуването на пазарната оценка от над 800 милиона лири (980 милиона долара) е била значителен намек от братята Баркли.

Според директорите пазарната оценка на хотела отразява пълната собственост върху него, отличното му местоположение на оживената улица Пикадили близо до Бъкингамския дворец, качеството на сградата и името на марката.

Оборотът на хотела през 2018 година е бил 47 милиона лири, а оперативната печалба е била 15 милиона лири, показват сметките.

Независимият експерт по недвижими имоти Пол Олиф отбелязва, че високата пазарна оценка, която се основава по-скоро на престижа на хотела, отколкото на финансовото му представяне, може да е препятствие за сделката.

"Независимо дали цената е завишена или не, това не бива да се разглежда като индикация, че пазарът на хотели във Великобритания поддържа високи цени в по-широк контекст, на първо място защото Риц е отделен случай" казва той.

Лондонският Риц не е свързан с парижкия си съименник. Двата хотела са основани от един и същи човек, но сега имат различни собственици. Именно в парижкия Риц принцеса Даяна вечеря преди фаталната автомобилна катастрофа през 1997 година.

Потенциалната продажба на лондонския Риц беше оповестена за първи път от в. "Таймс".

Представител на братята Баркли отказа да коментира информацията.