До края на март близо 200 хил., регистрирани по ДДС фирми, трябва да актуализират касовите си апарати, а техният софтуер да бъде подобрен. Но това няма как да стане, въпреки желанието на бизнеса да се справи в срок. Процедурата е планирала грешно, несъобразена с възможността всички звена в нея да се синхронизират. Какви са притесненията на бизнеса, коментира Ясен Танев, Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер, в студиото на телевизия "Блумбърг". 

"Ние не променяме касовите апарати и не обновяваме софтуера на касовите апарати. С тази наредба за пръв път се въвежда контрол върху системите за управление на продажби. Променя се начинът, по който бизнесът функционира, защото той започва да предава нови данни, трябва да преработи сегашния си софтуер. България се дигитализира в последните 20 години. В последните 10 години бумът на дигитализацията е огромен. Неща, които са се случвали в последните 10 години и българските компании са разработвали софтуер и са адаптирали решенията, които имат за различните бизнеси, вертикали и ниши, това за 6 месеца трябва да се промени. Но ако приемем, че програмистът е гениален и той може да направи всичко, дори в тия моменти чудесата не се случват, защото има реалности", каза Танев.

По думите на експерта не става дума за опозиция или нежелание на бизнеса да рапортува към НАП, да укрива данъци, това е грешна концепция, но въпреки подкрепата на бизнеса, всичко трябва да е добре планирано и изпълнено, каза още Танев. 

"Ако имате бизнес, в който не сте маркирали нищо на касовия апарат, наредбата за вас няма да промени нищо, защото пак няма да го маркирате или ще маркирате малко, така че черният бизнес е облагодетелстван от наредбата. Ако имате баничарница или будка за вестници, или много малък магазин, също няма да има за вас промяна, защото каквото чукате на компютъра, това влиза и на касовия апарат. Ако сте голям търговски обект и софтуерът ви е на чужд език, това също е голям проблем. Но индустрии, в които има производства и плащане с кредитни карти, които не са в брой, но се броят като такива, Това означава, че трябва да преработите огромното си ERP и да го направите достъпно. ако сте търговска верига или малък, бизнес, който има 20 заведения, имате персонал, който трябва да бъде обучен", това по думите на Танев са част от нещата, които пречат изискванията да са изпълними.

Друг недостатък на наредбата, констатиран от софтуерния бизнес още при излизането й през септември 2018, е "че текстовете не са прецизирани така, че един софтуерен инженер да ги разбере, един производител на касови апарати да ги разбере, да могат всички да се движат добре в процеса".

Първите касови апарати, по думите на Танев, са били налични в края на декември. "А първите няколко касови апарата - през януари. Не може ако някой пропуска да достави едно решение, на което е базирана тази промяна, да очаква, че всички останали ще го догонят", е становището на Ясен Танев.