Група инвеститори, начело със СофтБанк (SoftBank Group Corp) и Тойота (Toyota Motor Corp), води преговори да инвестира 1 милиард долара или повече в подразделението за автономни автомобили на Юбър текнолъджис (Uber Technologies), предаде Ройтерс, позовавайки се на източници.

По този начин подразделението ще бъде оценено на 5 до 10 милиарда долара.

Инвестицията ще бъде кешова инжекция за това подразделение на Юбър, което струва на губещия пари стартъп стотици милиони долари без да носи приходи.

Инвестицията освен това може да открои стойността на Юбър на фона на подготовката на компанията за излизане на борсата, при което може да бъде оценена до 100 милиарда долара.

Новината за инвестицията бе съобщена първо от "Уолстрийт джърнъл", според който до споразумение може да се стигне идния месец. Акциите на СофтБанк поскъпнаха с 4 процента в сутрешната търговия в Токио, а на Тойота останаха без промяна.

Най-големият японски автомобилопроизводител Тойота инвестира 500 милиона долара в Юбър миналата година в областта на самоуправляващите се автомобили, в която и двете компании са възприемани като изоставащи от конкурентите си.

Юбър, който миналата година беше на загуба от 3,3 милиарда долара, залага на автономните автомобили, за да не плаща повече на шофьори.

Зараждащата се технология е обект на засилен контрол, след като самоуправляваща се кола на Юбър удари и уби пешеходец в Аризона миналата година. Миналата седмица прокуратурата отказа да започне наказателно преследване.