Над 200 служители на Гугъл (Google) в САЩ основаха профсъюз, предаде Ройтерс.

Синдикатът на работещите в Алфабет (Alphabet Workers Union) си поставя за цел да се гарантира, че служителите на интернет гиганта получават справедливи възнаграждения, без страх от тормоз, ответни действия или дискриминация, пишат синдикалните лидери в коментарна статия, публикувана днес във вестник "Ню Йорк таймс".

Засега компанията не е отговорила на запитванията за коментар, допълва БТА.

Сформирането на синдикати е изключително необичайно за технологичния сектор, който отдавна се противопоставя на организирането на многото висококвалифицирани служители в бранша, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". От години обаче работещите в Гугъл призовават за преразглеждане на политиката на определяне на заплатите, мерките срещу тормоза и етичните норми.

Профсъюзът е бил организиран тайно през по-голямата част от миналата година, а ръководството е било избрано миналия месец. За разлика от традиционните синдикати обаче, които изискват от работодателя да седне на масата за преговори в опит да бъде сключен колективен трудов договор, синдикатът в Гугъл е от типа "профсъюз на малцинството", тъй като представлява само малка част от над 260-те хиляди служители и подизпълнители на концерна.

Според служители първоначалната цел на организацията е да извоюва структура и трайно присъствие на работническия активизъм в Гугъл, вместо да преговаря за колективен трудов договор.