В най-скоро време очаквам да приключи проверката за начина, по който "Булгаргаз" ЕАД определя месечната цена на природния газ, каза пред журналисти днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова. В скоро време дружеството ще има цена на природния газ, с която да работи през септември, заяви тя.

Министърът на енергетиката има право да провери дали се прилага точно новата методика за определяне на цената на синьото горива, посочи Петкова.

На 11 август "Булгаргаз", предложи на КЕВР да утвърди цена на природния газ за септември 2020 г. в размер на 21,51 лв./Mwh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

На 27 август КЕВР предложи природният газ да поскъпне с 15,2% от 1 септември, като е възможно повишението да е по-голямо.

"Само за десет дни - от 1 август до 10 август, цената на борсовите индекси се покачи с 40 процента. За съжаление, продължава тази тенденция, а към днешна дата увеличението е 49 процента. В цената, която сме предложили, вероятно може да има и съвсем малко увеличение". Така оправда по БНР исканото поскъпване изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

На 1 септември се разбра, че "Булгаргаз" иска цената на природния газ да се увеличи с около 20 на сто.

"Причината за по-високата цена на природния газ за месец септември се дължи на значителното повишение на цените на европейските газови пазари с над 51 процента. Тази пролет бяха отчетени рекордно ниски ценови нива - както на природния газ на европейските борси, така и рекордно ниски цени на петролните продукти, като основната причина за безпрецедентния спад на цените е спадът в потреблението в резултат на пандемията с Covid-19. Покачването на цените на газа на европейските пазари показва, че потреблението започва да се възстановява, съответно и икономиките в Европа". Това обясни отново по БНР Николай Павлов.

Още на същата дата обаче "Булгаргаз" оттегли искането за по-скъп газ след разпореждане на енергийния министър Теменужка Петкова, която постанови проверка на начина, по който газовият търговец образува цената за съответния месец.

КЕВР пък прекрати "административното производство по заявлението на "Булгаргаз" за утвърждаване на цена за септември".

Поискали сме "Булгаргаз" да създаде условия за гарантиране работата на дружеството и на правата на потребителите, каза днес Теменужка Петкова.