Белгийската химическа компания "Солвей" (Solvay) отчете увеличение на чистата печалба с 54 на сто до 369 милиона евро през първото тримесечие благодарение на рекордни продажби и силен ръст на цените, предаде Франс прес.

Тези резултати позволяват леко подобрение на перспективите за рентабилност на групата за цялата година.

Групата "Солвей" присъства в България от 1997 година и има около 570 служители в 4 заводa/административни обекта. В завода в Девня "Солвей Соди", произвежда калцинирана сода (лека и тежка) и сода бикарбонат.

"Солвей" потвърди очакванията си за увеличение на брутния оперативен излишък (Ebitda), но вече прогнозира да достигне горния край на диапазона между 5 и 8 на сто. За периода от януари до март оборотът е нараснал с 29 процента до рекордните 3,05 милиарда евро. Продажбите са с двуцифрен растеж във всички дейности и всички райони на света, подкрепяни едновременно от цените и от обемите, подчерта групата в комюнике.

Компанията е в добра позиция да инвестира в иновации и увеличение на мощностите, се казва в съобщението. За 2021 г. белгийският химически концерн се възстанови добре от пандемията от КОВИД-19 и отчете увеличение на годишната печалба от 68,3 на сто до 1,04 милиарда евро. Групата има 21 000 служители в 64 страни. Тя планира да се раздели през втората половина на 2023 г. на две независими публични компании, котирани на борсата. Едното дружество, с оборот, който би се равнявал на 4,1 милиарда евро за миналата година, ще се специализира в основна химия, с клиенти главно в строителството и автомобилния сектор. Другата част ще включва дейности от сферата на специалните химикали, чийто оборот миналата година е бил 6 милиарда евро.

"Солвей", която през март замрази дейностите си и инвестициите си в Русия, отчита минимално отражение от това решение доколкото постъпленията от руските й дейности са били по-малко от 1 процента от продажбите на групата за миналата година, уточнява Ройтерс.

Според компанията между 5 и 10 процента от доставките й на газ са от Русия, като тя предвижда други опции, сред които преминаване към други източници на енергия.