Назначеният в началото на месеца държавен секретар в министерството на финансите на Португалия беше принудена да подаде скоропостижно оставка, след като стана ясно, че тя е получила щедра компенсация от държавната авиокомпания ТАП (TAP), спасена от фалит с парите на данъкоплатците, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Насред кризата с постоянно растящите цени и разходите за живот случаят с Алешандра Рейш разклати социалистическия кабинет на Антониу Коща, след като в. "Корео да Маня" разкри, че по-рано този месец, че тя е получила 500 000 евро компенсация от компанията.

Опозицията атакува правителството за "небрежни практики" при наемането на висши служители и поиска Рейш да бъде уволнена и да върне парите, които е получила от ТАП като компенсация за оттеглянето й от борда на директорите на компанията по взаимно съгласие през февруари.

Рейш, която постъпи на работа във финансовото министерство на 2 декември, настоява, че е поискала и получила от ТАП само това, които й се полага по право. И правителството, и авиокомпанията потвърдиха думите й.

Въпреки това вчера министърът на финансите Фернанду Медина е поискал оставката на Рейш и днес я е получил, посочва Ройтерс. "Взех това решение, за да съхраня авторитета на финансовото министерство в едно деликатно за милиони португалци време", написа той и похвали Рейш, че е "опазила обществения интерес", без обаче да отваря дума за 500-те хиляди евро.

ТАП, в който португалската държава държи 72,5 на сто, беше спасена посредством помощ от 3,2 милиарда евро, одобрени от Брюксел. Авиокомпанията трябваше да намали броя на самолетите си, да съкрати 2900 служители и да намали заплатите в опит да се върне на печалби в близките години.