В Девня, област Варна, предстои инвестиция в декарбонизация на стойност над 300 млн. лева. Това е една от най-големите единични инвестиции, правени от действащо предприятие през последните две десетилетия, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията.

Инвестиционната програма на девненския завод на "Солвей Соди" АД беше представена пред министър Никола Стоянов по време на неговото посещение в предприятието в петък, 9 декември. Министърът се включи в програмата по повод 25-ата годишнина от приватизацията на най-големия в Европа содов завод.

По този повод във Варна пристигна изпълнителният директор на Група "Солвей" Илхам Кадри. Заедно с нея бяха посланикът на Кралство Белгия у нас Фредерик Мьорис. В пресконференцията участва и изпълнителният директор на завода "Солвей Соди" Спирос Номикос.

"Когато в условия на поредица от кризи, една компания инвестира подобна сума именно в декорбанизация, това е знак, че тя гледа в бъдещето и е пример за устойчивост и реална кръгова икономика", каза Никола Стоянов. На място той се запозна с новоизградената инсталация на завода за производство на сода бикарбонат за над 60 млн. лв.

Европа трябва да изгради зелена енергийна инфраструктура, каза на пресконференцията Илхам Кадри, цитирана от БТА. Войната в Украйна се отрази на цялата индустрия, инфлацията е много висока, цените на енергоносителите растат, а тъй като химическата промишленост е интензивна откъм горива, сметките ни нараснаха 4 пъти, посочи Кадри. По думите й сериозен проблем за бизнеса са и нарушенията в доставките. Говорим за газ, но се ползват и други горива, предприятието в Девня доставяше твърдо гориво от Сибир, допълни Кадри. По думите й, след налагането на санкциите срещу Русия, заводът се е обърнал към Азия и Латинска Америка.

Предизвикателствата отварят и нови възможности, в Европа трябва да оцелеем и следващата зима при настоящите ситуация с газа, химическата промишленост - също, допълни Кадри. Според нея хората трябва да свикнат с повишаването на цените на енергоносителите, които неминуемо ще се отразяват по цялата верига. Освен създаването на зелена енергийна инфраструктура, Европа трябва да продължи да подпомага дребните производители, освен това е необходим общоевропейски закон за борба с инфлацията, отбеляза Кадри.

Тя допълни, че от създаването на "Солвей Соди" в завода са инвестирани 800 милиона евро, главно в подобряване на безопасността за хората и за намаляване на въглеродния отпечатък на предприятието.

Кадри припомни, че заводът е сред най-добрите заводи в света. Нуждите от сода бикарбонат в световен мащаб непрекъснато се увеличават и затова ще разширим производството в Девня с 200 000 тона годишно, каза още Кадри. Тя уточни, че предприятието вече е успяло да намали потреблението си на вода с 24 процента. Освен това то е снижило с 20 на сто въглеродните си емисии чрез използването на биомаса за единия от котлите. Кадри посочи още, че сега се работи по нов проект, който да осигури енергийна независимост на завода, чрез изграждането на нова инсталация, която ще ползва алтернативни горива.

Изпълнителният директор на Група "Солвей" Илхам Кадри и министърът на икономиката Никола Стоянов посетиха новоизградената инсталация на завода за производство на сода в "Солвей Соди"

Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

През 2022 г. отбелязваме близо 45% ръст на износа на химични вещества, а за първите осем месеца на годината общата стойност на изнесената продукция от този сектор надхвърля 7,2 млрд. лв.", съобщи Никола Стоянов, цитиран в съобщението на МИИ. Той допълни, че много от предприятията в региона на Варна са запазили своята конкурентоспособност и имат съществен принос за икономическите показатели на страната. "

В химическата индустрия на България работят над 13 хил. души и това са хора с много специфични компетенции. Ние като държава, заедно с подобни стратегически работодатели, трябва да задържим тези хора в сектора, да инвестираме в повишаване на техните компетенции и заедно с това - в създаването на нови кадри, които са бъдещето за региона и за страната ни", каза министърът.