Опити за хакерски атаки към базата данни на Националната агенция за приходите /НАП/ продължават и до днес. "Непрекъснато се регистрират такива опити, но ние успешно успяваме да ги предотвратим, благодарение на новите приложения и системи, които през това време внедрихме", каза изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова по време на изслушването й на заседанието на временната анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства около случая с източване на информация от електронната база данни на Националната агенция за приходите, съобщава БТА.

Изпълнителният директор на НАП изтъкна, че към момента няма успешни опити за злонамерени действия към базата данни на агенция.

Димитрова посочи, че от случая през лятото, когато бяха източени личните данни на няколко милиони български граждани, е имало две по-големи хакерски атаки. Димитрова допълни, че само за един ден е имало над хиляда опита за пробив в системата.

От НАП са предотвратили тези опити и своевременно са предоставили АйПи адресите на ГДБОП, които разследват тези случаи. "Два-три дни такива с интензивни опити имаше", добави Галя Димитрова.

Главният секретар на Министерството на финансите Таня Георгиева увери, че приоритет на финансовото ведомство е поддържането и усъвършенстването на АйТи системите не само на НАП, но и на Агенция "Митници". "Каквото е необходимо, от наша гледна точка, ще го подсигурим", заяви Георгиева.