Вдъхновението може да се появи в бяло, с изчистени линии, спокойно и минималистично, без излишни цветове. Вдъхновение в наши дни несъмнено ще откриеш в думите на всяка една от дамите на върха, които ще ви представим в специалното издание на She`s The One: Първите Дами в Бизнеса. С началото на есента започнахме поредица от разговори за успеха и женските тайни, за привличането му. Всяка от историите на успешните Първи дами в Бизнеса у нас и в чужбина ще откривате в портала Dir.bg до май 2023 година, когато нашето вдъхновяващо приключение ще завърши с фотоизложба на забележителните дами в бизнеса от нашата селекция.

Продължаваме поредицата She Is The One in Business с една дама, която върви уверено, устойчиво и вдъхновяващо по професионалния си път, осеян със забележителните ѝ постижения в сферата на интериорния дизайн - свят на симбиоза между изкуство и точни науки. Николета Кръстева е създател на EXTRAVAGANCE design - студио за интериорен дизайн, специализирано в проектирането на вътрешно обзавеждане на къщи, апартаменти, офиси и обществени обекти. Тя е с над 13 години опит в тази област. Завършва бакалавър по "Пластични изкуства" в Aix-Marseille University, Франция, където е била асистент на арх. Манон Амирканян. Редица от интериорните проекти на EXTRAVAGANCE design са отличавани с награди от престижни международни конкурси. Една от последните награди е от конкурса European Property Awards 2021 - 2022, чието жури отличи проекта "Безвремие" с най-високото отличие 5 звезди в категорията "Best Interior Private Residential - Bulgaria".

***

Пристигайки директно от Бургас , вече е изпила първото си кафе и е подранила с около 30 минути за срещата ни, което определено ме кара да се чувствам неудобно. Все пак аз идвам от София и не обичам да карам хората да ме чакат, но ето - случва се. Часът е 10 сутринта и вече мога да кажа за тази дама няколко неща - държи на думата си, организирана е, знае много добре какво иска и ранното ставане не ѝ е проблем, когато се налага. Тя е широко усмихната, жестовете ѝ докосват с края на пръстите ѝ апломба с финес и категоричност, увенчавайки завършека на кратките ѝ, добре подредени и лаконични изречения. Харесва изчистените форми - както в интериорния дизайн, така и в комуникацията - странна смесица от артистичност и точност, облечени в открояващ се бизнес стил.

С Николета Кръстева обръщаме поглед назад, за да определим първите ѝ смели стъпки в историята ѝ.

"Определено първата стъпка беше заминаването ми за Франция, когато бях на 19 години. Там завърших бакалавърската си степен със специалност "Пластични изкуства". Веднага след това се върнах в България, твърдо решена да създам свое собствено студио за интериорен дизайн. Върнах се у дома, записах магистратура в Нов български университет и още преди да придобия магистърската си степен през 2009 г., основах интериорното си студио EXTRAVAGANCE design. Така едва на 23 години вече имах собствен бизнес. На практика докато моите връстници през този период се забавляваха, аз активно чертаех планове за бъдещето и целеустремено работех за тяхната реализация. Тази непрестанна мотивация и устрем към усъвършенстване продължават да ме водят и днес във всеки един аспект."

Търся отговорите за тази целенасоченост и концентрираност от ранното ѝ детство до интензивното ѝ настояще и по-скоро кога са поставени основите на силната ѝ психика.

"Преживях тежък момент, който ме научи, че животът може да се промени буквално за секунди. Трябваше да намеря своя начин да се справя и да продължа напред. Научих се да се адаптирам според ситуацията, да бъда гъвкава и винаги да търся решение на проблема, вместо да недоволствам и да гледам само от негативната страна. Все пак монетата винаги има две страни", казва тя.

Много пъти в професионалния ѝ път се е случвало да ѝ казват, че не може да се справи с даден обект или че няма да съумее да договори заплащането, което е обявила. Това обаче не я спира.

"Просто не обръщах внимание, не се отказвах и се борих, за да докажа на всеки от тях и най-вече на себе си, че мога да се справя. И ето че днес резултатите са налице, но по-важното е, че този хъс и борбеност са неизменна част от мен и със съща силова инерция ще продължа да се боря за мечтите си."

Сред първите вдъхновители и ментори, насочили погледа на Николета Кръстева към архитектурата, интериора, изкуството, почетеното място е за майка ѝ.

"Тя създаде у мен любовта към Франция. Неслучайно завърших френска гимназия, за да замина след това в университет там и да следвам дизайн. Смело мога да кажа, че от много ранна детска възраст бях решила категорично какво ще е моето призвание. Знаех, че искам да правя заобикалящата ме среда по-красива, по-удобна и по-уютна. Щастлива съм, че днес правя точно това, което винаги съм искала."

Николета Кръстева за She`s The ONE in Business Limited Edition

Снимка: Десислава Генкова-Елриша за Dir.bg

Сред най-вдъхновяващите дизайнери и архитекти, които насочват музата на Николетa Кръстева, е Kели Хопен с нейния уникален стил, съчетаващ неутралните тонове, чистите линии и съвременния лукс - фюжън от Изтока и Запада и истории, разказани само от осветление и декор; основателите на YODEZEEN, Артур Шарф и Артем Зверев, които откриват предизвикателство в съчетанието и комбинирането на различни стилове и култури, които да се подчертават, а не да се поглъщат едни други; Станислав Клюев и Олга Иванова от Studia 54, наричани дизайнери на бъдещето. Това до голяма степен обяснява залитанията по минимализма на Николета, която създава нещо повече от повърхностното възприятие за думата "дом".

"За мен домът е мястото, където нямаш търпение да се прибереш и откъдето не ти се тръгва. Място, на което се чувстваш удобно, сигурно и комфортно. Изключително важно е пространството, което обитаваме да е красиво и подредено правилно, тъй като то влияе подсъзнателно на нашите емоции и настроение, оказва непосредствено въздействие и върху нашето развитие. Обкръжаващата среда може да стимулира креативността и е предопределяща за качеството ни на живот", казва тя.

Докато се подготвя за снимките, ми разказва истории, в които получава обаждания за интериори "от днес за след две седмици". Обяснява ми, че проектите ѝ отнемат дни и нощи, че 24 часа буквално не стигат, но един интериорен проект поглъща седмици, не просто дни.

"Определено моята запазена марка, говорейки за интериорен дизайн, е балансираният интериор - без излишни мебели, без излишни цветове. Представете си една хармонична картина с топли тонове и елегантни детайли."

След повече от 13 години опит в интериорния дизайн и незабравимите знания от следването в Aix-Marseille, Франция, и работата с арх. Манон Амирканян в проектите и изпълненията на Николета Кръстева са налице ясните белези от влиянието на класическите декоративни елементи по стени и тавани, комбинирани с модерни и изчистени мебели. Такива рамки срещаме в повечето стари къщи, замъци и музеи във Франция.

"Имайки предвид, че съм френски възпитаник, "залитам" често по френския аристократизъм в интериора и за немалко проекти създаваме еклектични концепции, залагайки на модерна визия в съчетание с класически рамки по стени и ефирни декоративни елементи по таваните. Това до голяма степен е част от индивидуалния почерк на EXTRAVAGANCE design", казва тя.

Търся ядрото на вдъхновението за работата ѝ по интериора на къща в Saint-Jean-Cap-Ferrat, по който работи заедно с арх. Амирканян - имение на няколко километра от Монако, с превъзходна гледка, изумителна архитектура и градина с футболно игрище и мандарини...

"В основата е гледката - безкрайност, безгранично синьо, спокойствие... Спалните съчетахме с морската шир, а дневната зона с колоритната плодова градина. Във всекидневната използвахме леки оранжеви, червени и зелени акценти, които повтаряха цветовете от градината с мандарини и портакали, а в спалните преобладаше бяло и синъо", разкрива тя.

Николета Кръстева внася у нас не само знанията, но и същината на френския стил, отваряйки вратите на собственото си студио за интериорен дизайн EXTRAVAGANCE design - а тя се крие в само една дума: Елегантност!

Като жена на ключова позиция в професионалната сфера Николета определя като най-важни свои качества дисциплината, упоритостта и амбицията. Имало е и случаи, в които е проявила себеотрицание - през първите две години във Франция.

"Бяха доста тежки, но не се отказах, следвах своята цел с ясната мисъл, че успехът обича смелите. Въпреки трудностите се стремях да съм здраво стъпила на земята и просто осъзнах, че най-доброто, което мога да направя за семейството ми, е да не се отказвам от мечтите си."

Николета Кръстева за She`s The ONE in Business Limited Edition

Снимка: Десислава Генкова-Елриша за Dir.bg

Интериорните проекти на студиото през годините са отличавани с награди от престижни международни конкурси. Една от последните награди е от конкурса European Property Awards 2021 - 2022, чието жури отличи проекта "Безвремие" с най-високото отличие 5 звезди в категорията "Best Interior Private Residential - Bulgaria". Каква е тайната сила, с която успява да изненада елитарното жури?

"В интериорния дизайн добрият резултат се постига с внимание към детайла, креативност в големи дози и високо ниво на организираност. За мен няма специална рецепта за изкачване по стълбицата на успеха, но когато създаваш интериор за обект, в който се водиш от максимата за безкомпромисно качество, резултатът е красноречив. Това се забелязва и когато стъпиш на сцената на международен конкурс."

Интериорният дизайн има своите кодове и тайни, своите правилни и неправилни форми. Но Николета Кръстева винаги тръгва с нагласата не просто да отговори на очакванията на клиента, а да ги надмине.

"В момента на пазара има огромно разнообразие от материали, продукти и текстури, затова се стремя към всеки следващ обект да вкарам нещо ново, което да направи интериора максимално актуален, но и с усещане за непреходност във времето."

През последните 10 години има драстично увеличаване на броя на дизайнерите в страната. За щастие, има и прогрес към създаване на все по-качествени обекти, съответно стават повече и клиентите, които осъзнават важната роля на добрия интериорен дизайн и го приемат като необходимост, а не като прищявка, споделя Николета Кръстева.

"За да се развиваш добре, да си амбициран и спокоен човек, трябва да имаш благоприятна среда у дома и в офиса. Един собственик на ресторант, хотел или фитнес също трябва да осигури по-добър и удобен интериор за своите клиенти, за да се отличи и да просперира бизнесът му. Затова считам, че дизайнът ще продължи да се развива възходящо в следващите години, включително и заради по-голямото търсене, което вече е факт."

На този етап не мисли, че изкуственият интелект пряко застрашава професията, но може би ще я улеснява до известна степен.

Според нея мечтаният дом в бъдещето, през 2153 година например, ще бъде

напълно автоматизиран, с гласови навигации, самопочистващ се, с устойчиви и вечни материали.

"Е, това с вечните материали и самопочистването е мечта на всеки клиент, но на този етап не може да се получи. Дано през 2153 г. да е възможно. Автоматизацията може да се реализира и към днешна дата, тъй като напоследък все повече фирми се развиват в тази посока и предлагат все по-добри смарт услуги и технологии. Мисля, че със сигурност има още много възможности за развитие в този аспект", казва тя.

Всеки проект е специален за нея и преживява работата по него с всички свои сетива.

"Въпреки че имам стабилен екип от млади и талантливи хора, участвам пряко във всеки един етап от създаването и реализацията на проектите. Едни от най-мащабните ни проекти са за интериор на къща в Маями и за офис сграда във Франкфурт, чийто дизайн съвсем скоро финализирахме."

Никога не е била привърженик на безапелационното следване на тенденции.

"Timeless - вечният интериор, е моят тренд. Аз и екипът ми се стремим да създаваме интериори, в които клиентът ще се чувства комфортно не само сега, докато даден тренд е актуален, но и в следващите няколко години, когато тенденциите ще се променят."

Николета Кръстева за She`s The ONE in Business Limited Edition

Снимка: Десислава Генкова-Елриша за Dir.bg

Бидейки заета бизнесдама и лидер в своята компания, все пак успява да създаде проект и за собствения си дом.

"Да, оказа се много трудна задача", смее се Николета. "Исках да създам интериор който е много светъл, минималистичен, бял и ненатоварващ. Затова всичко в дома ми е бяло с много изчистени линии. По свой начин бялото успокоява съзнанието и след ежедневен избор на цветове и материали, което е неразделна част от работата ми, това е моят начин да освободя и успокоя съзнанието си. Освен това, когато в едно жилище преобладава белият цвят, е много по-лесно да се направи промяна след време", казва тя.

Създаването на интериора на дома ѝ безспорно се оказва предизвикателство В началото минава през хиляди идеи, докато успее да ги подреди и изгради ясна концепция.

"За да онагледи сложността на начинанието интериорен дизайнер да създаде интериора на собствения си дом, мога да кажа, че само определянето на позициите и вида на климатиците ми отне около месец и половина!"

Жените в интериорния дизайн са "мъжки момичета", казва още Николета Кръстева. За тях няма отказване и излишно оплакване.

"Хвърляме токчетата и отиваме на обекта. В това отношение най-силният ми вдъхновител от световната сцена е Кели Хопен, която вече споменах."

Напоследък интерпретира в работата влиянието над емоциите на човек. Все по-често в създаването на интериорни проекти дава превес на емоционалния заряд, който ще излъчва дизайнът, и все по-предпочитани стават интерпретации и решения, които доближават до природата. Затова и казва, че създава не само визия, но и настроение.

"Много зависи от типа на обекта и неговото предназначение. Ако става въпрос за дом, се стараем да създадем такъв интериор, който ще кара ползвателите на жилището да се чувстват спокойни и сигурни. Ако обектът е ресторант, целим по-приповдигнато настроение, а при дизайн на спа център ще заложим на спокойствието. При проектирането пък на интериор на фитнес на преден план излизат усещането за динамика и жизненост. Ако обаче създаваме офис интериор, то тогава целта е да създадем среда, която ще спомага за постигане на по-добра съсредоточеност и работна активност."

Неведнъж са определяли Николета Кръстева като жена с "нежна сила", "жена муза" , но и екстравагантна дама.

"Може би с това се има предвид по-скоро менталното, отколкото визуалното. Визуално както при интериорите, така и за външния си вид предпочитам по-неутрални и изчистени цветове, материи и модели. Въпреки това изключително ми харесва на един спокоен и балансиран интериор да поставя една супер различна и екстравагантна мебел (диван или кресло), която да е в пълен контрапункт."

Споделям ѝ, че допускам интелигентността и екстравагантността да вървят ръка за ръка, но тя се вглежда в детайлите на това сравнение. По-скоро смята, че може да си интелигентен и без да си екстравагантен.

"Ако приемем думата екстравагантен като "различен от масата", то тогава бих се съгласила, че вървят ръка за ръка. Интелигентният човек е индивидуалист, отличителен и интересен. Това е и по-скоро значението на името на моето студио.

Въпреки че, когато търсих име за своята фирма, имах амбиция да правя много екстравагантни и дори "откачени" интериори. Започвайки професионално и в дълбочина да се занимавам с тази дейност, се оказа, че тези "откачени" интериори не са моето призвание."

Основните предизвикателства пред интериорните дизайнери в Новото време са винаги да има Back up, план Б, друг изход в помощ на крайната цел.

"Например у дома винаги да има място за работа или в офиса да бъде толкова удобно, че да граничи с усещане за дом."

След този разговор осъзнаваме и още нещо: нужни са дързост и смелост на дамите в бизнеса. Защо ли?

"Тъй като все още е по-трудно хората да се доверят на жена, отколкото на мъж. Особено ако говорим за една по-мъжка професия, като тук имам предвид строителството и довършителните работи, които извършваме. На практика лично посещавам всичките си обекти по време на реализацията им и съм пряко обвързана с ремонтната дейност."

На онези, които виждат професионалното си бъдеще в интериорния дизайн, успешната Николета Кръстева дава съвет да не мислят, че работата им ще е свързана само със стоене на компютъра и създаване на красиви картинки. Дейността е свързана с изключителна организация.

Снимка: Десислава Генкова-Елриша за Dir.bg

"Освен изработката на визуализации трябва да се правят адекватни технически чертежи и след това красивите картинки (визуализациите) да се остойностяват. Затова съветът ми е реалистично да погледнат над всеки аспект, който стои зад професионалния интериорен дизайн, и ако няма нещо, което да ги притесни, да работят упорито и с постоянство, за да усъвършенстват уменията си."

Ако можеше все пак да скочи обратно в миналото, би прошепнала на ухото на 10-годишната Николета:

"Не се отказвай и следвай мечтите си, каквото и да ти струва!"

В професионален план мечтите ѝ са свързани с работа над все по-мащабни обекти. В личен - има всичко, което ѝ е необходимо.

Николета Кръстева за She`s The ONE in Business Limited Edition

Колаж: Траяна Генчева

Team:

Интервю: Кристина Димитрова

Снимки: Десислава Генкова - Елриша

Грим: Росина Георгиева

Локация: BenchMark Бизнес Център