Нискотарифната компания на Саудитска Арабия Флайадийл (Flyadeal) се отказа от намерението си да купи 50 самолета Боинг 737 МАКС (Boeing 737 MAX) в полза на лайнери на европейския самолетостроител Еърбъс (Airbus), съобщи агенция Блумбърг.

Агенцията отбелязва, че Боинг и Флайaдийл са се договорили за закупуването на самолетите през декември 2018 година, но сега саудитският превозвач е решил да се откаже от Боинг и да закупи 50 самолета А-320 на Еърбъс. Очаква се компанията да получи първите 30 самолета от този тип през 2021 година.

На 10 март тази година в Етиопия се разби самолет Боинг 737 МАКС 8 на Етиопските авиолинии (Ethiopian Airlines), в резултат на което загинаха 157 души. На 29 октомври 2018 година при катастрофа на Лайън еър (Lion Air) в Индонезия загубиха живота си 189 човека. След тези катастрофи много страни, включително Русия, САЩ и страните от ЕС, спряха от движение самолетите 737 МАКС поради съображения за сигурност. Шефът на Боинг Денис Мюленбург призна, че и при двата катастрофирали самолета е имало прекъсване на новата помощна система за стабилизиране при полет Ем Си Ей Ес (Maneuvering Characteristics Augmentation System - MCAS), припомня ТАСС.