Полският енергиен концерн "Орлен" (Orlen) подписа дългосрочен договор с най-голямата петролна компания в света "Сауди Арамко" (Saudi Aramco) за всекидневна доставка в Полша на 200 000 - 237 000 барела петрол, се посочва в комюнике на концерна, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

Освен това "Сауди Арамко" ще придобие 30-процентов дял в нефтопреработвателния завод на компанията "Лотос" (Lotos) в Гданск. Сделката е необходима, за да бъде одобрено сливането на "Орлен" и "Лотос" от ЕС.

80 процента от бензиностанциите на "Лотос" ще бъдат продадени на унгарския концерн за петрол и газ (MOL). Междувременно 144 бензиностанции в Унгария и 41 в Словакия ще станат собственост на "Орлен" за около 229 милиона евро.

ЕК одобри сливането на "Лотос" и "Орлен" при условие, че част от активите бъдат продадени. Решението за обединяването на тези две компании бе взето още през 2018 година. През лятото на 2020 г. "Орлен" обяви и плановете си за сливане с държавната газова компания "ПГНиГ" (PGNiG), като обединението бе съгласувано с полските власти през пролетта на 2021 година. Много експерти са на мнение, че с новата сделка "Орлен" ще стане пълноправен играч на европейския енергиен пазар наред с италианската "Ени" (Eni) и испанската "Репсол" (Repsol).